Gulyás nem merte azt hazudni, hogy a jogállamisági mechanizmus a gyermekvédelem miatt indult el

Gulyás nem merte azt hazudni, hogy a jogállamisági mechanizmus a gyermekvédelem miatt indult el

A kormányinfón merült fel kérdésként.

Ritka pillanat, amikor Gulyás Gergelyt ki lehet billenteni a Kormányinfó alatt, de ma sikerült. Az RTL Klub ugyanis rákérdezett a héten elindult jogállamisági mechanizmusra, pontosabban az azt kísérő bizottsági levélre.

Júliustól újabb nyugdíjemelés jön, a hatósági árak nélkül 13 százalék felett lenne az infláció

Mint arról beszámoltunk, a szerda délutáni kormányülés után Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán jelentette be, hogy július 1-ig meghosszabbítják az árkorlátozó intézkedéseket, tehát mind az üzemanyag ára, mind a kiválasztott élelmiszerek ára július 1-ig változatlan marad. Szintén szerdai hír volt, hogy az Európai Bizottság szerda délután hivatalosan is megindította Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmust.

Ugyanis az Orbán-kormány kommunikációja szerint nem azért nem kapnak uniós forrást, mert lopnak, hanem mert elfogadták a gyermekvédelminek mondott törvényt még tavaly.

Szóval, Gulyás Gergely arra az egyszerű kérdésre sem mert/tudott válaszolni, hogy a brüsszeli levél egyáltalán érinti-e a gyermekvédelmi törvényt.

Azt mondta, hogy már három olyan levelet is olvasott, amit az Európai Bizottság írt, és most nem tudja megmondani, hogy ez, mármint a jogállamisági mechanizmust elindító levél miben különbözik a többitől, szó van-e benne a törvényről. Mert arra azért emlékszik, hogy az egyeztetéseken szóba került a törvény.

Azt kérdésre ugyanakkor elismerte, elolvasta a levelet. Sőt, a kezében is volt a papír, de nem volt hajlandó megkeresni a vonatkozó részt.

Azt viszont elmondta, hogy Brüsszel kifogásolta az egyszereplős közbeszerzések magas arányát, amit a kormányzat 15 százalékkal akar csökkenteni - erre ígéretet tettek. A jogállamisági mechanizmus elindítása során kitértek a bírák kiküldésére, közös európai adatbázis használatra, valamint az EU-s pénzek kapcsán a panaszjogot érintő változásokra is.

Szerepelnek a levélben konkrét ügyek is - árulta el Gulyás Gergely egy következő kérdésre.

A papírokat lapozgatva szemezgetett ezekből, konkrétumok nélkül: volt valami árvízvédelmi projekt, meg egy ózdi csatornázási beruházás; mást nem említett. Hozzátette ugyanakkor, a konkrét ügyekben információkat kér az Európai Bizottság.

Szerinte Brüsszelnek kellene ezeket nyilvánosságra hozni, így azt sem árulta el, hogy például az Elios-ügy szerepel-e benne.

Mindenesetre innentől nehéz lesz védeni a kormány azon kommunikációját, hogy nem a fideszes intézményesített korrupció miatt apadnak el a hazánknak szánt uniós források.

Mint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság szerda délután hivatalosan is megindította Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmust. Egy háttérbeszélgetésen a következő problémás területeket nevezték meg: a közbeszerzések, az európai költségvetések végrehajtása, az auditok, a monitoring, az elszámolási eljárás, a transzparencia, a csalások megelőzése, a korrupció.

Bejelentették: indul a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben

Megindította Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmust az Európai Bizottság - írta meg a HVG. A hírt Margaritisz Szhínasz bizottsági alelnök jelentette be, miután az Európai Bizottság biztosi kollégiuma elfogadta a javaslatot. A döntésről a mai napon tájékoztatni fogják a magyar kormányt is.

A szankciók elrendelése esetén az eljárást tartalmazó rendelet szerint a pénzmegvonás lehetősége a 2021. január elseje után Magyarországra érkezett uniós támogatásokra vonatkozik.