Bejelentették: indul a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben

Bejelentették: indul a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben

Megindította Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmust az Európai Bizottság - írta meg a HVG.

A hírt Margaritisz Szhínasz bizottsági alelnök jelentette be, miután az Európai Bizottság biztosi kollégiuma elfogadta a javaslatot. A döntésről a mai napon tájékoztatni fogják a magyar kormányt is.

A mechanizmus az uniós pénzek védelmét szolgálja, egy háttérbeszélgetésen a következő problémás területeket nevezték meg: a közbeszerzések, az európai költségvetések végrehajtása, az auditok, a monitoring, az elszámolási eljárás, a transzparencia, a csalások megelőzése, a korrupció.

Az eljárás 6-9 hónapot vehet majd igénybe, amelynek végén a tagállamok tanácsa elfogadja az Európai Bizottság javaslatát a pénzügyi intézkedésekről, amelyeknek a jogsértésekkel arányban kell állniuk. A tagállamok csak minősített többséggel térhetnek majd el az Európai Bizottság előterjesztéséről.

Ezzel együtt a brüsszeli döntéshozók azt is hangsúlyozták, hogy az eljárás célja nem Magyarország szankcionálása, hanem a megelőzés és a problémák tárgyalásos rendezése. Johannes Hahn egy pár hete tartott sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy korai lenne összegekről spekulálni, az Európai Bizottság első körben a nemzeti szabályozás EU-konform megváltoztatását várja el.

A szankciók elrendelése esetén az eljárást tartalmazó rendelet szerint a pénzmegvonás lehetősége a 2021. január elseje után Magyarországra érkezett uniós támogatásokra vonatkozik.