Josep Borrell: az EU elítéli, hogy a Hamász civileket és kórházakat használ emberi pajzsnak

Josep Borrell: az EU elítéli, hogy a Hamász civileket és kórházakat használ emberi pajzsnak

A kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő vasárnapi sajtóközleményében arra hívta fel a figyelmet vasárnapi, hogy lehetővé kell tenni, hogy a polgári lakosság elhagyhassa a harci övezetet. Az Európai Unió elítéli, hogy a Hamász kórházakat és civileket használ élő pajzsként.

Borrell hangsúlyozta, hogy a harcok a kórházakat is érintik, áldozatokat szedve a civilek és az egészségügyi személyzet körében. Mint írta, a nemzetközi humanitárius jog előírja, hogy a kórházakat, az egészségügyi infrastruktúrát és a kórházakban tartózkodó civileket meg kell védeni. A kórházakat azonnal el kell látni a szükséges felszerelésekkel, és a sürgős orvosi ellátást igénylő betegeket biztonságosan el kell szállítani.

Felszólítjuk Izraelt, hogy a polgári lakosság védelmének biztosítása érdekében tanúsítson maximális önmérsékletet ezen a téren

— jelentette ki.

Az EU csatlakozik a harcok azonnali szüneteltetésére és humanitárius folyosók létrehozására irányuló felhívásokhoz, többek között a határátkelőhelyek kapacitásának növelésével és egy külön tengeri útvonalon keresztül, hogy a humanitárius segélyek biztonságosan eljuthassanak a Gázai övezet lakosságához — tájékoztatott.

Megerősítette továbbá: Izraelnek joga van, hogy a nemzetközi joggal és a nemzetközi humanitárius joggal összhangban megvédje magát, de felhívta a figyelmet, hogy az EU nagyon komolyan aggódik a gázai humanitárius helyzet súlyosbodása miatt, sürgeti a humanitárius segélyekhez való gyors és akadálytalan humanitárius hozzáférést.

Borrell az EU névében ismét felszólította a Hamászt, hogy azonnal és feltétel nélkül engedje szabadon az összes túszt.

(MTI)

(Címlapkép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője felszólal az izraeli-palesztin konfliktusról szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén 2023. október 18-án. MTI/EPA/Julien Warnand)