Kalocsán is pörög Elios-ügy: a városvezetés terel

Nem vizsgálódtak, a valóságtartalomról nincs információjuk.

Az Átlátszó.hu közadatigénylésben kérte ki a várostól a levelet, amelyet még tavaly októberben írt az EU csalás elleni hivatala. Mi is megírtuk: két héttel ezelőtt az MSZP már közzétette a vizsgálat kalocsai eredményeit, most viszont kiderült a városvezetés is válaszolt.

A kalocsai trükközésről és a pályázati mutyiról itt olvashat bővebben:

Tiborczék Kalocsán is követték a szolnoki mintát

Az MSZP-s országgyűlési képviselő, Harangozó Tamás szerezte meg az OLAF levelét, amit korábban a Bács-Kiskun megyei település polgármestere kapott kézhez.Az OLAF pontosan ugyanazokat a gyanús dolgokat találta az Elios kalocsai pályázatában, mint amire a szolnoki pályázatban is korábban fény derült - írja az Index.

Mi kérem nem tudunk semmit!

Kalocsa fideszes városvezetése túl sokat nem tudott válaszolni az OLAF-nak (a városnak 20 napja volt észrevételeket fűzni az OLAF által feltárt visszásságokhoz).

A város tavaly november 2-án ezt meg is tette, és az Átlátszó közadatigénylésére megküldte ezt a válaszlevelet is.

Arra, hogy a város pályázati anyagához becsatolt, elvileg három különböző cégtől származó ajánlatot ugyanaz az ember készítette, annyit válaszolt Kalocsa, hogy 

nem vizsgálták az ajánlatokat olyan mélységben, mint az OLAF.

Arra pedig, hogy a projekt záró auditjának elvégzésére vonatkozó ajánlatot az INS Kft. nevében az Elios és a Sistrade egy-egy embere készítette, azt válaszolta a város az unió csalás elleni hivatalának, hogy ennek az állításnak a 

valóságtartalmáról nincs információjuk, az INS ajánlatai megfelelőek voltak.

De az OLAF-levél legtöbb pontjához csak annyit fűzött hozzá Bálint József polgármester, hogy

"A ténymegállapítás tárgya önkormányzatunktól független, ezért észrevétellel nem kívánunk élni."

Magyarul: ők nem tudnak semmit, nem láttak semmit.

És hogy ez most akkor kinek is a korrupciós ügye?

Most már tényleg világos: ez nem Simicska- vagy Tiborcz-botrány, ez Orbán korrupciós ügye

Az Elios-botrányban is kitüntetett helyen szereplő, Tiborcz István üzlettársaként és a nyertes tenderek egyik lezsírozójaként hírhedtté vált Hamar Endre nem hagyta magára a hathatós közreműködésével lecserélt világítótesteket. Cége, a Sistrade Kft nem kevesebb, mint hetven településen végzi a közvilágítás üzemeltetését és karbantartását.