Kamala Harris a gázai helyzetről egyeztetett az izraeli miniszterelnökkel

Kamala Harris a gázai helyzetről egyeztetett az izraeli miniszterelnökkel

A demokraták várható elnökjelöltje a találkozót követő sajtótájékoztatón aggodalmának adott hangot a gázaiak szenvedésének mértéke és a "túl sok ártatlan civil halála" miatt.

Kamala Harris amerikai alelnök "rendíthetetlen támogatásáról" biztosította Izraelt a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel helyi idő szerint csütörtök este folytatott washingtoni tárgyalásán, felszólította ugyanakkor a zsidó állam vezetését arra, hogy tegyen többet a palesztinok lakta Gázai övezetben élő civilek védelme, illetve a jelenlegi "katasztrofális" humanitárius helyzet javítása érdekében, írja az MTI.

A demokraták várható elnökjelöltje a találkozót követő sajtótájékoztatón aggodalmának adott hangot a gázaiak szenvedésének mértéke és a "túl sok ártatlan civil halála" miatt.

"Izraelnek joga van megvédeni magát, de nem mindegy, hogy ezt miként teszi. (.) Nem nézhetünk félre e tragédiák láttán. Világossá tettem, hogy komolyan aggódom az ottani szörnyű humanitárius helyzet miatt. És nem fogok hallgatni"

- fogalmazott.

Harris egyúttal arra kérte az amerikaiakat, hogy a gázai helyzetről alkotott véleményük kialakításában tartsák szem előtt a konfliktus összetettségét és a régió történelmét, azonban a terrorizmust és az erőszakot szerinte egyöntetűen el kell ítélni. "Mindannyian tegyünk meg mindent, amit csak tudunk, hogy megakadályozzuk az ártatlan civilek szenvedését! És ítéljük el az antiszemitizmust, az iszlamofóbiát és a gyűlölet minden formáját!" - mondta.

"Reményteli előrelépések történtek" Biden és Netanjahuval csütörtöki találkozóján

Közölte továbbá, hogy "reményteli előrelépések történtek" Joe Biden Benjámin Netanjahuval folytatott csütörtöki találkozóján, amelyen a vezetők a gázai tűzszüneti tárgyalások felgyorsításáról, a túszok kiszabadításáról és a konfliktus kiszélesedésének megelőzéséről egyeztettek.

A Fehér Ház beszámolója szerint a találkozón Joe Biden annak fontosságát hangsúlyozta, hogy megvalósuljon a májusban általa bejelentett többlépcsős tűzszüneti terv, amely elvezethet a még a Hamász kezében lévő összes túsz kiszabadulásához.

Netanjahu a tervek szerint pénteken, Floridában találkozik Donald Trumppal, a Republikánus Párt elnökjelöltjével.

(Címlapkép: Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt nem hivatalos elnökjelöltje (j) és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a washingtoni Fehér Ház kertjében álló Eisenhower kormányzati irodaházban tartott találkozóján 2024. július 25-én. MTI/AP/Julia Nikhinson)