A forint drámai, ernyő nélküli mélyrepülése miatt hatalmas kamatemelésről döntött az MNB

A forint drámai, ernyő nélküli mélyrepülése miatt hatalmas kamatemelésről döntött az MNB

A döntésre mérsékelten reagált a forint.

A múlt hetinél 200 bázisponttal magasabb, 9,75 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betétet csütörtöki aukciójára a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - írja az MTI.

A kamat meghirdetése után a forint néhány percre erősödött a főbb devizákkal szemben, de tíz percen belül visszaállt a reggeli árfolyamszintre:

az euró 408,2 forint, a dollár 399,9 a svájci frank 412,5 forint közelében forgott.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke az MTI kérdésére szerdán késő délután előre jelezte, hogy a jegybank csütörtökön az egyhetes betét kamatának megemelésével határozottan reagál az elmúlt napokban kialakult pénzpiaci helyzetre, amely növeli az inflációs kockázatokat és egyértelműen veszélyezteti az árstabilitást.

Hozzátette, a jegybank az eszköztár minden elemével folyamatosan készen áll beavatkozni az árstabilitás biztosítása érdekében.

A Portolio gyorselemzése szerint azért is reagált mérsékelten a forint, mert Virág Barnabás szerda délutáni szavai után már lényegében lereagálták a befektetők előre az MNB várható szigorítását, vagyis már szerdán beárazták a jegybank forinterősítő lépését.