A rendőrség szerint szándékos lehetett a torontói gázolás

A rendőrfőnök kiemelte:

"az incidens határozottan szándékosnak tűnik".

Ralph Goodale közbiztonsági miniszter a közös sajtótájékoztatón ugyanakkor hangsúlyozta: a tett nem veszélyezteti Kanada nemzetbiztonságát, utalva arra, hogy elszigetelt esetről van szó.

A torontói rendőrfőnök hozzátette: továbbra sem ismert a gázolás gyanúsítottjának indítéka. Egyben megerősítette a CBC kanadai hírtelevízió korábbi közlését, miszerint az őrizetbe vett gyanúsított a 25 éves Alek Minassian. Mint mondta, a torontói külváros, Richmond Hill lakója nem szerepelt a rendőrség nyilvántartásában.

A rendőrfőnök elmondta azt is: időközben a sérültek egyike belehalt sebeibe, így tízre növekedett a halottak száma az incidensben, amelynek során egy bérelt kisteherautó járókelők közé hajtott a kanadai nagyváros Yonge utcáján.

Hozzáfűzte, hogy a sérültek száma tizenöt.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök "tragikus és értelmetlen támadásnak" nevezte közleményében a Torontóban történteket.

"Mindannyiunknak biztonságban kellene éreznünk magunkat városainkban és közösségeinkben sétálva"

- tette hozzá.

Időközben a CBC News hírtelevízió birtokába került egy videofelvétel a gyanúsított őrizetbe vételéről. A videón látható, ahogy az utca közepén álló gyanúsított ismételten előrántott egy fegyvernek látszó tárgyat, amivel a feléje közelítő rendőrök felé mutatott és azt kiáltotta, hogy "öljetek meg".

Hírügynökségi beszámolókban nagyra értékelték azt a rendőrtisztet, aki önmérsékletet tanúsítva élve vette őrizetbe Alek Minassiant. Szakértők véleménye szerint a gyanúsított azt akarta, hogy a rendőrök végezzenek vele.

Goodale korábban elmondta: túl korai még, hogy a gázolásról meg lehessen állapítani, terrorcselekmény volt-e. Hozzátette: a kanadai kormány egyelőre nem emelte meg a terrorkészültséget. A tárcavezető szót ejtett arról is, hogy egyelőre nem tudni, az incidensnek van-e köze a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7 csoport külügyminisztereinek Torontóban rendezett találkozójához.

A miniszter szót ejtett arról is, hogy egyelőre nem tudni, az incidensnek van-e köze a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7 csoport külügyminisztereinek Torontóban rendezett találkozójához. Chrytia Freeland kanadai külügyminiszter bejelentette, hogy a tanácskozás kedden a menetrend szerint folytatódik.

John Tory, Torontó polgármestere részvétét fejezte ki az érintetteknek.

A Fehér Ház szintén részvétét fejezte ki a halálos áldozatok családtagjainak és közölte, imádkozik értük, valamint minden "szükséges segítséget" felajánlott a kanadai kormánynak. A washingtoni látogatáson tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök "mély szolidaritását fejezte ki a kanadai néppel".

Kisbusz hajtott a gyalogosok közé Torontóban

Egyelőre nem tudni, hogy a kisbusz szándékosan hajtott-e az emberek közé, ahogy azt sem, hogy mennyire súlyosak az elsodort gyalogosok sérülései - írja az Index kanadai forrásokra hivatkozva.A kisbusz a gázolás után elhajtott a helyszínről, de helyi sajtóértesülések szerint néhány háztömbbel odébb elfogták és őrizetbe vették a sofőrt, akinek kilétéről ezidáig nem árultak el semmit a hatóságok.Az incidensben legalább nyolc-tíz járókelő szenvedett sérülést.