Az import káposzta lenyomja a hazai termelői árakat

Az import káposzta lenyomja a hazai termelői árakat

Most egy kilogramm fejes káposztáért 150 forintot kapok, tavaly ezért 200 forintot is adtak. A legnagyobb probléma az, hogy a lengyel import letöri a hazai árakat.

- nyilatkozta a szon.hu-nak Fekete Szabolcs gazdálkodó, aki korábban hektáronként eddig 500 mázsa káposztát tudott betakarítani.

A rossz időjárás miatt idén a termésmennyiség sok helyen elmaradt a tavalyitól és a termelői ár is alacsonyabb lett 25-30 százalékkal.

Az EU-ban évente átlagosan 3,6-3,7 millió tonna káposztát takarítanak be. Az Európai Unió legnagyobb termelője Lengyelország, ahol tavaly 13 százalékkal, 800 ezer tonnára csökkent a káposztatermés és ez kihatott az idei kínálatra is.

A FruitVeB honlapján szereplő KSH (Központi Statisztikai Hivatal) adatok alapján hazánkban az elmúlt évtized legkisebb mennyisége (40,5 ezer tonna) termett tavaly fejes káposztából.  A szakmaközi szervezet szerint hazánkba nagyjából kétszer annyi káposzta szokott bekerülni, mint amennyi elhagyja az országot. 2019-ben a beszállított mennyiség 4,40 ezer tonnát ért el, míg a külpiacokra 2,07 ezer tonna káposzta került. Az idei év első fél évében az import 38 százalékkal, 2,12 ezer tonnára csökkent.