Karácsony miniszterelnökként Hadházyt bízná meg az elszámoltatásokkal, Dobrevből külügyminisztert csinálna

Karácsony miniszterelnökként Hadházyt bízná meg az elszámoltatásokkal, Dobrevből külügyminisztert csinálna

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely az ellenzéki előválasztás első fordulójáról tartott értékelői beszédet, ahol elmondta, hogy ha miniszterlnök lesz, akkor Hadházy Ákost kéri majd fel az elszámoltatásokhoz szükséges munkára. Márki-Zay Péterre az önkormányzatok jogainak visszaállítását, az alkotmányosság helyreállítását bízná, de Dobrev Kláráról sem feledkezett meg, akit a Karácsony-kormány külügyminisztereként képzelne el. Emellett egy új közjogi tanácsadó testületet is fel kíván állítani, vezető alkotmányjogászokkal, akik segítenének, hogy az ország újra alkotmányos demokrácia legyen.

Az Európa Hajón tartott értékelő során Karácsony kifejtette: az előválasztás legfontosabb üzenete, hogy a voksolók jelezték, mindenképpen a hat párt együttkormányzására van szükség.

Nem a múlt vitáit kell újrajátszani, helyette a jövő szövetségét kell felépíteni, aminek három feladatot kell teljesítenie: kormányváltást, rendszerváltást és jó kormányzást

- tette hozzá a miniszterelnök-jelölt, aki szerint ezek közül a rendszerváltás lesz a legnehezebb, mivel egy közpénzből és magánvagyonból álló hatalmi tömböt is le kell váltani. Karácsony tisztában van azzal, hogy ehhez másokra is szüksége van, de egyedül ő tudja leváltani Orbán Viktort, köszönhetően annak, hogy ő tudja a szövetséget egyesíteni.

Vagyis Karácsony nem visszalép, hanem előre.

Önmagát látja a közös nevezőnek, aki kormányon az országot is egyesíteni tudja. Ezt azzal indokolta, hogy bár Dobrev Klára a legjobban szervezett ellenzéki párt jelöltje, csupán egyetlen párt állt be mögé, míg Márki-Zay többször az ellenzék ellenzékeként viselkedett, ami miatt egy párt sem támogatja.

Karácsony és Márki-Zay összefognak és kormányfő-kormányfőhelyettes-jelöltként folytatják

Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely pénteken az együttműködésről tárgyalt. Abban egyeztek meg, hogy Dobrev Klárát le kell győzni az előválasztás második fordulójában, mert szerintük vele 2022-ben nem lehet sikeres az ellenzék Orbán Viktor ellen. Arról azonban nem született egyezség közöttük, hogy ki lép vissza a másik javára, ugyanis abban nincs egyetértés, hogy melyikük visszalépése hozhatna többet a másiknak.

Karácsony beszédét azzal zárta, hogy a második fordulóra egyesíteni szeretné a jövő szövetségét, 2022-re a teljes ellenzéket, majd a kormányváltás után pedig egész Magyarországot.