Karácsony Gergely, a Fidesz húsvéti csokinyuszija

Az MSZP-P miniszterelnök-jelöltje saját magát leplezte le és buktatta meg.

Az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje a Magyar Narancsnak adott egy egészen szürreális interjút, amely leginkább azt igazolta, hogy egy olyan szélhámos, aki „ellenzéki” politikusként megtartaná miniszterelnöknek Orbán Viktort is. Karácsony érvelése az, hogy ő egy percig sem szeretné, ha a legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik vezetője, Vona Gábor lenne Magyarország miniszterelnöke. Ő inkább szívesebben látná úgynevezett „ügyvivő kormányfőnek” Orbán Viktort.

Karácsony Orbánt hagyná meg ügyvezető miniszterelnöknek, ha a Fidesz elveszíti a többségét

A szocialisták miniszterelnök-jelöltje szerint az MSZP-ben nincsenek fideszes beépített emberek. Ezt a Botka László és Soros György nyíltan kimondott véleményével ellentétes következtetést abból vonta le, hogy eddig senki sem akadályozta őt a munkájában. Úgy véli, a szegedi polgármestert nem a pártján belül buktatták meg, egyszerűen azért kellett visszalépnie, mert a közvélemény-kutatások rosszul alakultak.

Aki ilyen bődületes marhaságot tud mondani, az valójában máris megbukott, mint ellenzéki politikus, ráadásul ezzel azt is elismerte, hogy saját miniszterelnök-jelöltsége is csak egy komolytalan bohóckodás.

De az is kiderült Karácsony Gergelyről, akinek egyébként politológusként és egyetemi oktatóként valaha a választási rendszerek, illetve a választói magatartás jelentette a kutatási területét, hogy gőze sincs a politikáról. Ezt járta körbe Böcskei Balázs politikai elemező is az Azonnali.hu nevű oldalon, és arra hívta fel a figyelmet, hogy jogi értelemben ügyvivő kormányfő nem létezik, csak ügyvezető, amelynek hatásköre az új parlament felállításáig érvényes.

Vagyis Karácsony mondandójának tartalma azt jelenti, hogy Orbán Viktor az új Parlamentben is megtarthatná hivatalát. Ez persze abszurd.

Mert mi a kormányváltás célja, ha nem az, hogy a korrupciót intézményesítő Orbán-kormányt egy felelősségteljes politika váltsa fel, amely szakpolitikai program alapján kívánja megoldani az egészségügy, az oktatás, a munkahelyteremtés, illetve az elvándorlás problémáját?

Karácsony egyébként a Magyar Narancsnak adott interjújában tovább szőtte a hülyeséget, mikor azt találta mondani: úgy bontaná le a NER-t, hogy közben Orbán a miniszterelnök. „Szeretném, ha végignézné” - jelentette ki. Az interjút készítő újságíró finoman fogalmazott, amikor közbevetette, hogy „ez az, amibe Orbán nem fog belemenni”. Pedig nyugodtan mondhatta volna azt is, hogy ez a legnagyobb ostobaság, ami elhangozhat egy ellenzéki politikus szájából.

El tudja valaki képzelni, hogy bárki is Orbánnal az élen tudná lebontani a NER-t?

Karácsonytól akár nyelvbotlás volt, akár komolyan gondolta abban a pillanatban, amikor kimondta, a tanulsága akkor is az, hogy alkalmatlan a politizálásra. Az interjú megjelenése után a Facebook-oldalán próbált nem túl meggyőzően magyarázkodni, és már nem ügyvivő, hanem ügyvezető kormányfőt írt.

Persze ez a fajta koncepciótlanság és zavar köszön vissza Karácsony egész politikai pályafutásának kronológiájából is. SZDSZ-es körök környékén kezdett el mozgolódni, majd 2002 és 2008 között a szocialista kormányzás alatt a Miniszterelnöki Hivatal koordinációs államtitkárságának dolgozott politikai tanácsadóként, aztán hirtelen úgy gondolta, hogy lehet másképp is politizálni, és 2009-ben jött neki az LMP, de itt sem fért meg sokáig. 2013 januárjában néhány társával kiváltak és megalakították a Párbeszéd Magyarországért nevű szúnyogpártot.

2014-ben a politikai haszonszerzés reménye aztán összekalapálta a baloldali törmelékpártokat, és az Együtt-PM szövetséggel Karácsony is ott találta magát Gyurcsánnyal, illetve a szocialistákkal egy csapatban. Akkor még azzal mentegetőzött, hogy meg kellett innia ehhez néhány Unicumot. De a zuglói polgármesteri szék minden bizonnyal jobb hatással lehetett a gyomorbántalmaira, már ha egyáltalán voltak. Gerincproblémákra mindenesetre nem panaszkodott, amikor Botka László megbuktatása után az Együttet kijátszva és átverve a Párbeszéd (időközben Magyarországot elhagyták a párt megnevezéséből) miniszterelnök-jelöltjeként az MSZP-hez is bejelentkezett.

A lélegeztetőgépen lévő szocialistáknak ez éppen jól is jött, akiknek már nem maradt jobb ötletük kit előhúzni a varázskalapból, mint Karácsony Gergelyt. Ő azonban most végérvényesen bebizonyította, hogy valójában a Fidesz húsvéti csokinyuszija, amit Orbán Viktor örömmel bontana ki, hogy vigyorogva elmajszolja.