Ellenzék: Karas Monika lemondása és utódjának azonnali megválasztása antidemokratikus és aggályos lépés

Ellenzék: Karas Monika lemondása és utódjának azonnali megválasztása antidemokratikus és aggályos lépés

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és egyben a Médiatanács elnökének, Karas Monikának lemondása és utódjának azonnali megválasztása antidemokratikus és aggályos lépés - írják közleményükben a parlamenti ellenzéki pártok.

Emlékeztetnek, hogy Karas kinevezése 2022 szeptemberben járna le, már a jövő tavaszi országgyűlési választás után, tehát a lépés egyértelmű célja, hogy még a jelenlegi Fideszes kétharmad válassza meg ismét 9 évre az utódját. A Médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság ellenzéki tagjaiként tiltakoznak és felháborító lépésnek tartják mindezt,

"amely érdemben és negatívan befolyásolja a jövő áprilisi parlamenti választásokat, hiszen a hazai torz médiaviszonyokat minden mérvadó hazai és nemzetközi elemzés is a valóban fair választásokat megakadályozó tényezőként azonosították, ezt egyébként az EBESZ nemzetközi megfigyelői már a 2018-as parlamenti választások esetében is megállapították, s azóta a helyzet tovább romlott."

Mint ismeretes 2019. decemberében egy antidemokratikus döntéssel, kizárólag fideszes delegáltakból állt fel a 9 évre megválasztott Médiatanács új testülete.

"Annak ellenére volt ez a folyamat végeredménye, hogy az 5 ellenzéki frakció alapvetően az ötfős Médiatanácsban kettő szakértőt kívánt ugyan delegálni, de még abban is sikerült előzetesen konszenzust alkotnunk, hogy ha csak egyetlen személy jelölhet az ellenzék, akkor ezt a személyt is tudjuk közösen előterjeszteni. Néhány hete pedig a Fidesz továbbra sem volt hajlandó az ellenzéki pártok jelöltjét megválasztani miután a sajnálatos módon elhunyt Hankiss Ágnes helyére kell új tagot választania a Médiatanácsba az Országgyűlésnek."

Hozzátették, hogy mivel látnivalóan az egypárti túlhatalmat kiépítő Fidesz nem hajlandó most sem ellenzéki tagot választani a Médiatanácsba, ezért a bizottság ellenzéki tagjai a továbbiakban nem vesznek részt a jelölési és megválasztási folyamatban, amelyet antidemokratikusnak és felháborítónak tartanak.

  • Dr. Brenner Koloman (Jobbik), a bizottság ellenzéki alelnöke
  • Gurmai Zita (MSZP)
  • Keresztes László Lóránt (LMP)
  • Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd)