Hatalmas fricskát kapott Kásler az OORI főigazgatójának kirúgása után

Hatalmas fricskát kapott Kásler az OORI főigazgatójának kirúgása után

Két intézmény, valamint a miniszter elődje is jelezte, megbíznak Cserháti Péterben.

Bővítette a Semmelweis Egyetem Cserháti Péter 2019. október 1-jén kelt rektori biztosi feladatkörét, megbízta az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) napokban felmentett főigazgatóját az egyetem komplex rehabilitációs fejlesztésével, ami magában foglalja a hazai egészségipari fejlesztési szempontok megvalósítását is.

A felsőoktatási intézménynek az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írták: mindezek mellett Cserháti Péter feladata a Covid-19 járvány idején a tartós intenzív osztályos kezeléssel és gépi lélegeztetéssel kapcsolatban kialakuló súlyos izomerő-veszteség, kognitív és mentális zavarok jelentkezéséből adódó rehabilitáció megszervezése. Ezen kívül feladata lesz a megfelelő felkészülés a koronavírus-járvány után várhatóan megnövekvő rehabilitációs esetek szakmai szempontok szerint ütemezett ellátására.

A Magyarországi Evangélikus Egyház országos presbitériuma ugyancsak az MTI-hez eljuttatott közleményében szintén a kirúgott főigazgató mellett áll ki. A dokumentumban úgy fogalmaznak, továbbra is változatlan mértékben és formában számítanak Cserháti Péter mentori közreműködésére annak az evangélikus kórháznak az alapítási előkészítésében, amit a Magyarországi Evangélikus Egyház és Magyarország Kormánya között aláírt megállapodás is rögzít.

Teljes mértékben meg vagyunk győződve dr. Cserháti Péter magas szintű szakmai és emberi alkalmasságáról, hozzáértéséről, valamint elkötelezettségéről a gyógyító munkában és annak szervezésében

– írja közleményében a történelmi egyház vezetősége.

Cserháti Pétert Kásler Miklós emberierőforrás-minisztert a húsvéti hétvégén menesztette, az indoklás szerint a főigazgató nem teljesítette a központi utasítást az ágyak felszabadtásáról. Az OORI dolgozói húsvéthétfőn szimpátiatüntetést tartottak Cserháti mellett.

Ugyancsak elismerően nyilatkozott a volt főigazgatóról a miniszteri székben Kásler Miklóst előző Balog Zoltán. Az exminiszter a Facebookon köszönte meg Cserháti munkáját, majd az Indexnek azt nyilatkozta, Cserháti Péter vezetőként rendet tett az OORI-ban, felszámolta a kórház adósságait, és irányítása alatt európai szintű intézményt csinált belőle.

Péter elkötelezett orvos, ő az utolsó, aki emberéleteket veszélyeztetne. A betegeivel, kollégáival és feletteseivel is mindig úgy viselkedett, hogy az példa lehet minden egészségügyi dolgozó számára

– mondta a lapnak Balog.

(MTI nyomán)