Elismerte a jemeni al-Kaida, hogy Trump parancsára valóban kilőtték a vezetőjüket

Elismerte a jemeni al-Kaida, hogy Trump parancsára valóban kilőtték a vezetőjüket

Megerősítette vasárnap az al-Kaida jemeni szárnya, hogy megölték a vezetőjét, Kászim al-Rajmit. Ezt az Egyesült Államok hetekkel ezelőtt jelentette be.

Az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) hangfelvételen közölte, hogy dróntámadásban megölték Rajmit, de arra nem tért ki, hogy mikor. A szervezet azt is közölte, hogy Rajmi utódja Háled Batarfi lesz.

A szaúdi nemzetiségű Batarfi, az AQAP magas rangú vezetője, szerepel az Egyesült Államok által körözött terroristák listáján. Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint Afganisztánban harcolt az amerikai katonák ellen, mielőtt 2010-ben csatlakozott az AQAP-hoz.

Washington az Oszama bin Laden alapította al-Kaida hálózat legveszélyesebb ágának tartja az AQAP-ot, miután a szervezet több támadást is megpróbált végrehajtani az Egyesült Államok területén.

Rajmi vállalt felelősséget szervezete nevében azért a tavaly decemberi lövöldözésért, amelyben a szaúdi légierő egy amerikai kiképzésen részt vevő katonája egy pisztollyal három embert megölt és többeket megsebesített a floridai Pensacola haditengerészeti bázison. Az elkövetővel a helyszínre kiérkezett rendőrök végeztek.

Február 6-án Donald Trump amerikai elnök jelentette be, hogy az Egyesült Államok egy jemeni terrorelhárító műveletben megölte Kászim al-Rajmit, az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) néven ismert terrorszervezet vezérét, hozzátéve, hogy a műveletet az ő parancsára hajtották végre. Akkor mi is beszámoltunk a hírről:

Megint likvidáltak egy személyt Trump parancsára a Közel-Keleten

Donald Trump bejelentette, hogy parancsára az Egyesült Államok egy jemeni terrorelhárító műveletben megölte Kászim al-Rajmit, az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) terrorszervezet vezetőjét. Jemeni médiumokban már az elmúlt napokban is lehetett olvasni arról, hogy értesüléseik szerint egy Márib városában végrehajtott dróncsapásban az amerikaiak megölték Rajmit.

A szaúdi tulajdonban lévő al-Arabíja hírtelevízió jelentette, hogy Rajmit január 31-én ölték meg a kelet-jemeni Máreb tartományban végrehajtott dróncsapásban.

Rajmi a harmadik vezető volt, akivel amerikai légicsapással végeztek az elmúlt hónapokban. Októberben az Egyesült Államok Abu Bakr al-Bagdadit, az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjét, januárban pedig Kászem Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda magas rangú parancsnokát likvidálták Trump elnök parancsára.