Megint likvidáltak egy személyt Trump parancsára a Közel-Keleten

Trump
Twitter

Donald Trump bejelentette, hogy parancsára az Egyesült Államok egy jemeni terrorelhárító műveletben megölte Kászim al-Rajmit, az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) terrorszervezet vezetőjét.

Jemeni médiumokban már az elmúlt napokban is lehetett olvasni arról, hogy értesüléseik szerint egy Márib városában végrehajtott dróncsapásban az amerikaiak megölték Rajmit.

Február elsején Trump is hasonlókat tweetelt, egy jemeni kormányzati tisztségviselő megerősítette a dróncsapás tényét Máribban, de szerinte nem Rajmi vesztette életét.

A Pentagon gyakorlatilag a jelenlegi al-Kaida legveszélyesebb ágának tartja az AQAP-t, a csoport próbál aktív lenni Amerikában is. Tavaly decemberben a szaúdi légierő egy amerikai kiképzésen részt vevő katonája a Pensacola-i haditengerészeti bázison lövöldözni kezdett, három emberrel végzett, az akcióért al-Rajmi vállalta a felelősséget.

Trump nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy

Rajmi vezetésével az AQAP lelkiismeretlen erőszakcselekményeket követett el jemeni civilek ellen, és számos támadást próbált meg levezényelni vagy ösztönözni az Egyesült Államok és fegyveres erőink ellen.

Az elnök szerint a likvidálás közelebb viszi Washingtont a céljaihoz:

Halála tovább gyengíti az al-Kaida arab-félszigeti és globális mozgalmát, s közelebb visz bennünket ahhoz, hogy felszámoljuk a nemzetbiztonságunkat e csoportok miatt fenyegető veszélyeket.

Trump a művelet részleteiről nem adott tájékoztatást.

Az AQAP szerepe a polgárháborúban

Jemenben 2014 augusztusában tört ki a polgárháború, az Irán támogatását élvező húszik és Szaúd-Arábia, valamint egyéb arab országok által protezsált, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű csapatok között. A kormányerők oldalán 2015 márciusában lépett hadba a Rijád vezette koalíció.

Az AQAP is részt vesz a harcokban, tavaly nyáron az a vád érte a szaúdi koalíciót, hogy titkos megállapodásokat kötnek a szervezet tagjaival, de a terrorcsoport tagadta ezt. A CNN 2019 februárjában foglalkozott azzal, hogy többek között az al-Kaida helyi csoportja is hasznot húzhatott azokból a fegyverekből, amelyeket Washington Szaúd-Arábiának és az Emírségeknek küldött a polgárháború kirobbanása óta.

Az Egyesült Államok Bagdadban január elején likvidálta Kászim Szulejmánit, Irán egyik legfontosabb vezetőjét, az ügyből nemzetközi botrány lett, de Irán kikerült az áldozati szerepből, amikor a légvédelmük véletlenül lelőtt egy ukrán utasszállítót.

(Reuters)

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss