A Jobbik az Alkotmánybíróságon támadja meg a kata-módosítást, ha Novák Katalin aláírja az új törvényt

A Jobbik az Alkotmánybíróságon támadja meg a kata-módosítást, ha Novák Katalin aláírja az új törvényt

Bízom benne, hogy Novák Katalin visszaküldi megfontolásra a Parlamentnek a kedden elfogadott kata-módosítást, ha viszont nem, akkor az Alkotmánybírósághoz fordulunk az új szabályozás kérdésében - szögezte le a jelentős utcai felháborodást is kiváltó kata-törvény kapcsán Potocskáné Kőrösi Anita a Sándor-palota előtt, párttársaival közösen tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

A Jobbik elnökhelyettese emlékeztetett, hogy a kkv-szektort érintő adónem kivéreztetése két éve, 2020 nyarán kezdődött, de a kata népszerűségét mutatja, hogy még ennek ellenére is sok százezren maradtak ebben a konstrukcióban, szavai szerint "tartották a sort". Potocskáné a magyar emberek és vállalkozások lenézésének nevezte, hogy a kormányzat a rendszer kijátszójának véli a katásokat.

A jobbikos politikusa szerint ez egy szoftverkérdés, a NAV eddig is kiszűrhette volna a katával trükközőket. Ám az ehelyett végrehajtott módosítással a végfelhasználók, a magyar családok élete drágul majd meg, hiszen a katából kiesők kénytelenné válnak tovább hárítani áraikkal a megnövekedett közterheiket. Mint mondta, adószakértőként maga is látja, mi lesz a következő hónapok folyamata.

Nemcsak a katát, hanem az szja-t és a szociális hozzájárulási adót is érinti ez a változás

- húzta alá, egyben rámutatva, hogy a katások nehéz döntésre kényszerülnek azzal, hogy a későbbiekben már cégeknek nem, csak magánszemélyeknek állathatnak ki számlát. Ebből a körből például a társasházak is kiesnek - világított rá.

"Ezzel 35 százalékos plusz adóterhet fognak róni ezekre a vállalkozásokra"

- hívta fel a figyelmet Potocskáné Kőrösi Anita, aki annak a veszélyéről is beszélt, hogy a katás adózástól eleső vállalkozók a szürke- vagy a feketegazdaságban tevékenykednek majd tovább.

Úgy látja, könyvelő szakmai szempontból is aggályos a szóban forgó javaslat, mivel a szokásos január elseje helyett az már idén szeptembertől hatályba lép.

A magyar vállalkozók vegzálása helyett a kormány vonja be a közteherviselésbe azon multinacionális cégeket, amelyeket "a kormány folyamatosan kényeztet"

- ezt már Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője mondta, azt sürgetve, hogy aki akar, maradhasson a kata hatálya alatt, és például nyugdíj mellett is választható legyen ez az adónem továbbra is. 

Z. Kárpát elmondta, erőteljes déjà vu érzésük volt, amint keresztülverték a kata módosítását, mert hasonló helyzet állt elő akkor is, amikor a kormány igyekezett "kedvezményesen ájátszani" magánkezekbe a Budai Vár bérlakásait. Akkor sikerül elérnie az ellenzéknek és a civileknek, hogy visszakozzanak. Most ugyanezt várják Novák Katalintól,

ha úgy tetszik, mentse meg a Fidesz becsületét

- fűzte hozzá az ellenzéki politikus, aki a magyar vállalkozások megsarcolása helyett azok támogatását szorgalmazza, és ennek érdekében pedig a Jobbik négypontos javaslatcsomagja állhat mintaként.

Z. Kárpát Dániel szerint a fideszes javaslat elnagyolt, életszerűtlen, és még a kedvezményezett taxisok is az újbóli megfontolást kérik a kormánytól.

A Fidesz tudás- és értelmiségellenes politikájának újabb lépcsőjeként is értelmezhetjük ezt a legutóbbi, szégyenteljes törvénykezést 

- jelentette ki az alig több mint 24 óra alatt véghezvitt kata-módosításról Brenner Koloman, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. 

A jobbikos politikus hangsúlyozta, azokat az értelmiségieket, kisiparos vállalkozókat sújtja a kata-módosítás, akik "nem tagozódtak még be a Fidesz egypárti túlhatalmának félfeudális rendszerébe". Az uniós pénzek érkezése kapcsán elmondta:

"Úgy tűnik, Orbán Viktor és a Fidesz belátta, hogy elbukott a szabadságharc ezúttal."

Brenner szerint ugyanis a kormány most megszegte azon ígéretének egyikét, miszerint a források folyósításáért nem fog rendkívüli jogalkotást végigvinni. Ezzel szerinte teljesen hiteltelenné tették Magyarország tárgyalási pozícióit.

A Jobbik nevében mindhárman azt követelték a köztársasági elnök hivatala előtt, hogy Novák Katalin ne írja alá a kata-törvényt.

A Jobbik követeli: Novák Katalin ne írja alá a KATA-törvényt! (2022.07.13.)

A sajtótájékoztatót tartja: Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik elnökhelyettese Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselőjeBrenner Koloman,...