Kata-tüntetés: tucatnyi tiltakozót jelentett fel és bírságolt meg a rendőrség

Kata-tüntetés: tucatnyi tiltakozót jelentett fel és bírságolt meg a rendőrség

Szabálysértés miatt tettek feljelentést és szabtak ki bírságot a rendőrök az új kata-törvényt ellenző keddi demonstráció tucatnyi résztvevőjével szemben.

A kisvállalkozókat érintő kormánypárti módosítást elítélők ezreit számláló tüntetésről az Alfahír élőben is tudósított, amely délelőttől a tiltakozók egy megmaradt részével egészen estig tartott.

Az új kata-törvény ellen tüntetők Budapest két hídját is ellepték - élő

Tüntetést szerveztek kedd délelőtt 10 órára a Kossuth térre a katás adózás ellehetetlenítése ellen. Mint ismert, a hétfőn benyújtott új kata-törvény értelmében az új katásoknak csak magánszemélyektől származhat bevételük, cégeknek nem számlázhatnak.

A rendőrség hivatalos oldalán felidézték, a demonstrálók egy tömege először a Kossuth téren gyülekezett, majd a résztvevők átvonultak a Margit hídra, teljes szélességében elzárva azt. Erről nem érkezett bejelentés. Később, dél körül azonban bejelentést kapott a BRFK arról, hogy az Erzsébet hídon is tüntetnek. A tiltakozók itt a belső sávokat foglalták el 14 óra 40 percig, a forgalom addig a szabad sávokon rendőri irányítás mellett haladt. Itt nem történt rendőri intézkedés.

A BRFK szerint a közösségi közlekedés helyreállítása érdekében a rendőrök 19 óra után felszólították a Margit hídon demonstrálókat, hogy hagyják  el a villamossíneket. Mivel az ismételt felszólításnak többen nem tettek eleget, a rendőrök intézkedtek a villamospálya szabaddá tétéle érdekében. A villamosközlekedés 20 óra után állt helyre - emlékeztettek, egyúttal részletezve az egyes szabálysértéseket. 

Eljárást, illetve feljelentést indítottak garázdaság szabálysértés, hivatalos személy elleni erőszak, valamint kábítószer-használat miatt is. Hozzátették, hogy egy állapotos asszony sem volt hajlandó elhagyni a síneket, 20 óra körül rosszullétre panaszkodott, de a rendőrökkel nem működött együtt. Végül mentőt hívtak hozzá, akik ellátásban részesítették. 

Emellett azt írták, további

12 emberrel szemben tettek szabálysértési feljelentést, mert a Teréz körúton két forgalmi sávot elfoglalva, a közlekedőket akadályozva kerékpároztak, valamint 10 fővel szemben alkalmaztak bírságot, vagy éltek feljelentéssel tilos jelzés figyelmen kívül hagyása miatt. 

Debrecenben és Szegeden is tüntettek a kata-törvény ellen

Ismeretes, ezres nagyságrendű tömeg gyűlt össze Budapesten, miután demonstrációt szerveztek kedd délelőtt tíz órától a Kossuth térre a katás adózás ellehetetlenítése ellen.