Nem szokványos robbanóanyag volt a Zágrábban lezuhant drónon

Nem szokványos robbanóanyag volt a Zágrábban lezuhant drónon

A Zágrábban egy hónappal ezelőtt lezuhant drón OFAB 100-120 típusú bombát szállított, de az nem tartalmazott katonai vagy polgári felhasználású robbanóanyagot – közölte a Zágráb megyei államügyészég szerdai sajtótájékoztatóján.

Ilyen robbanószerkezetről van szó:

Ivana Bacic, a horvát szakértői és kutatóközpont bűnügyi igazságügyi szakértője elmondta: kétségtelen, hogy a robbanást egy robbanószerkezet és egy olyan robbanóanyag okozta, amely nem tartozik a katonai vagy polgári felhasználású robbanóanyagok közé.

"Nagy energiájú, de nem szokványos anyagot használtak, amely a robbanás során teljesen lebomlott, így nem lehet azonosítani"

– hangsúlyozta.

Az eredeti bombák legfeljebb 46 kilogramm TNT-t tartalmaznak, ezek felrobbanása után feketedés jellemző. Ilyen nyomokat nem észleltek – tette hozzá.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy egy nagyon jól karbantartott drónról volt szó, amely meghibásodás miatt zuhant le. A repülőgép feketedoboza megsemmisült.

A nyomozás arra nem adott magyarázatot, milyen céllal és kik indították el a szovjet gyártmányú, Tu-141-es típusú drónt.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint több NATO-tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében. A szövetségesek szorosan együttműködnek a vizsgálatok során – hangoztatták a horvát hatóságok.

Mint arról beszámoltunk, nagy nemzetközi visszhangot váltott ki, amikor március 10-én Zágrábban éjjel, egy kollégium közelében lezuhant egy 6 tonnás, TU-141-es pilóta nélküli hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép, ami Magyarországon is átrepült, mintegy 40 percet töltve a magyar légtérben. Az első vizsgálatok szerint a szovjet gyártmányú repülőgépeken használt légibomba maradványait találták meg a roncsok között. A becsapódás helyén mintegy 5 méter átmérőjű kráter keletkezett. A környéken megsérült 96 gépkocsi, a károk összértéke 600 ezer kuna.

Még a magyar légtérben volt a bombát szállító drón, amikor az oroszok már átírták róla a Wikipédiát

Ukrajnában nemcsak egy véres és brutális, hanem egy kommunikációs háború is zajlik - és a szembenálló felek igyekeznek az online térben (is) mindent megtenni, minden eszközt kihasználni a másik ellen a győzelem érdekében. Jó példa erre a Horvátországban lezuhant szovjet típusú katonai drón esete.