A kazah összecsapásokban már 26 tiltakozó és 18 rendfenntartó halt meg

A kazah összecsapásokban már 26 tiltakozó és 18 rendfenntartó halt meg

A kazahsztáni Almatiban pénteken folytatódtak az összecsapások, ezzel egy időben a kazah elnök azt mondta, hogy az alkotmányos rend nagyrészt helyreállt az ország minden régiójában - számolt be péntek reggel az MTI.

A belügyminisztérium közleménye szerint "26 fegyveres bűnözőt likvidáltak", és több mint háromezer embert őrizetbe vettek. A tüntetések kezdete óta 18 rendőr és nemzeti gárdista halt meg az összecsapásokban.

A legsúlyosabb helyzet Almatiban van, ahol folytatódott a lövöldözés a Köztársaság tér közelében. A TASZSZ tudósítója szerint több szétlőtt autó látható a területen, legalább kettőben holttestek vannak. A város más részein viszonylagos csend honol, azonban szórványosan hallani lövéseket.

Mindemellett Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök a nap folyamán beszédet intéz a nemzethez a tervek szerint.

Ahogy az ismeretes, csütörtökön arról adtak hírt a közép-ázsiai országból, hogy a rendőrség több tucat "rendbontót" ölt meg; később pedig közölték, hogy a kazah rendvédelmi szervek 13 tagja meghalt, és 353 megsebesült a fő helyszínt jelentő Almatiban.

Szakértő a kazah kapcsolataink jövőjéről: "Problémát az okozna, ha a gazdaság megszenvedné a jelenlegi helyzetet"

Az utóbbi napokban tömeges elégedetlenséget, majd tiltakozási hullámot váltott ki Kazahsztánban, hogy jelentősen megemelkedett a gáz ára. A főként Almatiban, a legnagyobb kazah városban történő demonstráció azóta oly mértékben eszkalálódott, hogy szerda este már összecsapásra került sor, és csütörtökre több tucat áldozatról számoltak be mindkét oldalon, a rendfenntartók körében pedig több mint 350 sebesültről adtak hírt.

Lapunk tegnap megkereste a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) vezető kutatóját, Dr. Vasa Lászlót, aki a közép-ázsiai régió szakértőjeként kifejtette, hogy a Kazahsztánban zajló konfliktus milyen következményekkel járhat hazánk szempontjából a jövőben külügyi és külgazdasági aspektusban.