Természeti területen építenének napelemparkot Kecskeméten

Természeti területen építenének napelemparkot Kecskeméten

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés kormánypárti többsége elfogadta a megye Területrendezési Tervét, hogy a 44-es főút mellett fekvő, az ökológiai hálózat természeti védettséget élvező területen, napelempark létesítése céljából "egyedileg meghatározott megyei övezetet" alakítsanak ki.

A kormányzati döntésekre jellemző módon, erről a beruházásról is alig lehet tudni, de még a kecskeméti döntéshozók is csak három napja értesültek a Kecskeméti Energiaközösség tagjainak (Kecskemét és egyes közszolgáltató cégei, Városi Alapkezelő Zrt., MVM) együttműködésében tervezett projektről.

A hatástanulmány amit a megyei képviselők is csak nemrég kaptak meg 2021-ben készült, éppen akkor amikor a Kecskeméti Klímastratégia egyeztetés zajlott, ahol ez a projekt fel sem merült! Szóba se került!

Lejer Zoltán kecskeméti önkormányzati képviselő az Alfahírnek elmondta, a folytatásban hamarosan a város közgyűlése is dönt, de úgy vélte a fideszes többség is megszavazza majd a beruházás megvalósítását.

Az ellenzéki Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakcióvezető, Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrár Bizottság elnöke szerint a helyi Fidesz annak ellenére is támogatja ezt a beruházást, hogy előzőleg semmilyen előkészített anyagot, vagy más tájékoztatást nem kaptak a képviselők.

Én szintén támogatom a megújuló energiát, támogatom a napelempark építését, de nem természeti védettség alatt álló területen. Sokkal alkalmasabb helyszín lehetne a 2007 óta üresen álló laktanya területe. Ez közel van az alállomáshoz, kiépült infratruktúrája van amit csak fel kell újítani és nyilván barnamezős beruházásként így mégsem egy természetileg védett helyszínen épülhetne a napelempark.

A jobbikos politikus lapunknak jelezte, levélben fordul az MVM-hez, hogy miért éppen a Csukáséri-főcsatorna partján található záportározó területén akarnak 24 MW teljesítményű napelemparkot építeni. Ugyanakkor foglalkozik a kérdéssel a Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrár Bizottság ülésén és felszólal a témában következő testületi ülésen is.

KecsUp.hu cikke szerint a 24 MW összteljesítményű erőművet három részben helyeznék el, a hálózatra körülbelül 6 km hosszú vezetéken keresztül csatlakoztatnák rá. A 20 MW háztartásonként 5 kW-os teljesítménnyel számolva körülbelül 4000 háztartás napelemek által termelt villamos energia mennyiséget jelenthet.