Keményen kiosztotta az egri főiskola rektora a fideszes Nyitrait

Nyitrai Zsolt fideszes képviselő, a főiskola ügyeiben, annak vezetésével történő egyeztetések nélkül tárgyalgat és tesz kijelentéseket.

A lap beszámolója szerint a történet előzménye, hogy Nyitrai Zsolt korábban számos alkalommal nyilatkozott és tárgyalt az EKF stratégiáját érintő kérdésekben, azonban a főiskola vezetésével ezekben az ügyekben nem egyeztetett - írja a Egri Ügyek. A lap szerint olaj volt a tűzre, mikor február elején Nyitrai képviselő társával, Horváth Lászlóval bejelentette, hogy egyesülhet az egri és a gyöngyösi főiskola.

„Inkább legyen egy erős főiskolánk, mint egy gyenge lábakon álló egyetemünk” - fogalmazott Nyitrai, mintha ő maga lenne a főiskola rektora. Az EKF ráadásul évtizedek óta arra törekszik, hogy egyetemmé válhasson. Érthető tehát, hogy Nyitrai ténykedése nem aratott osztatlan sikert az egyetem vezetésének körében.

Liptai Kálmán ezzel kapcsolatban megjegyezte: Nyitrai úgy próbálja a főiskola stratégiai irányait kijelölni, hogy a képviselőnek lényegében nincs is kapcsolata az intézménnyel, életükben egy-két szónál nem beszéltek többet.

„Nyitrai Zsolt képviselő úr és a saját magam kapcsolatáról annyit szeretnék mondani, hogy életünkben összesen körülbelül 18 percet beszéltünk, ebből 15 percet még a rektorválasztásom előtt, az elmúlt másfél évre nagyjából három perc beszélgetés jutott. Mindenki ki tudja számolni, hogy ezek kézfogások és egy-egy jó napot kívánok, vagy egy-egy jókívánság átadása mindösszesen. Ezek után a főiskolai stratégiáról nyilatkozni, illetve főiskolai stratégiai irányokat kijelölni, a főiskola kapcsolatrendszeréről nyilatkozni több mint felelőtlenség. Úgy gondolom, ez olyan, mint amikor a hallgató nem jár be egész félévben az egész órára, utána eljön vizsgázni, és olyan, mintha matematikáról beszélne, de semmi sincs a helyén.”

A rektor nehezményezte, hogy Nyitrainak pont a felvételi hajrájában sikerült bedobnia az egyesülés gondolatát. Így számos szülő és gyerek gondolhatja úgy, a stabilitás és kiszámíthatóság hiányában nem intézményüket választja. Mint fogalmazott: „a tanuláshoz béke kell. Ebben az esetben arról beszélni, hogy kit vonunk össze kivel, és milyen módon, egyszerűen nem egy értelmes dolog.”