Kenyában bezárhatnak két óriás-menekülttábort

A nairobi belügyminisztérium szerint a táborok feloszlatásának minél előbb meg kell történnie, mivel a kormány attól tart, hogy az egyikben terroristák embereket toboroznak és képeznek ki.

Kenya már egy évvel korábban is fenyegetett a dadaabi, a világ legnagyobb menekülttáborának bezárásával. Az ENSZ adatai szerint közel 330 ezer szomáliai él ott.

A bejelentés szerint a másik bezárásra váró menekülttábor Kakumában van, ahol mások mellett mintegy 55 ezer szomáliai és több mint 90 ezer dél-szudáni él.

A kenyai kormány korábban segítséget kért a nemzetközi közösségtől, hogy "enyhíthessék a menekültek szenvedéseit". Nairobi közleménye szerint közösen kell vállalni a felelősséget a menekültekért.

Az első bejelentést a dadaabi menekülttábor bezárásával kapcsolatban a kenyai hatóságok a Garissa Egyetem ellen tavaly áprilisban elkövetett, 148 ember életét követelő támadást követően tették. A merényletet az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet követte el. Az ENSZ és más segélyszervezetek élesen bírálták Kenya terveit.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet akkor úgy nyilatkozott: "drámai és életveszélyes" következményei lennének a menekülttábor bezárásának.

Pláne Európára nézve. Nem nehéz ugyanis kitalálni, merre indulna meg az egy csapásra hontalanná váló, senkinek sem kellő embertömeg.