Jövőre 2000 forintot is elkérhetnek egy kiló kenyérért

Jövőre 2000 forintot is elkérhetnek egy kiló kenyérért

Jövő nyárra beköszönthet a kétezer forintos kenyér korszaka Magyarországon.

Az ellátási problémák továbbgyűrűzése esetén jövő augusztusra kétezer forintra is rúghat a kenyér kilónkénti ára egyes üzletekben - írja a Pénzcentrum.

Farkas Dénes, a Hírös Agrária Kft. műtrágyaüzletági vezetője elmondta, az előttünk álló időszakban Európa-szerte hiány állhat elő a nitrogénműtrágyából, mivel nem csupán hazánkban, hanem a kontinensen is állnak a műtrágyagyárak.

Az iparágra nagyon negatív hatása van a földgáz jelentős drágulásának, a műtrágya-előállítás költségeinek 70 százalékát ugyanis a földgáz teszi ki - mutatott rá a szakértő a problémát előidéző jellemző okra.

Farkas szerint a termelők abban reménykedtek, hogy a 150 eurós gázárnak köszönhetően a gyárak újraindulnak, de ezt még mindig nem merik meglépni a szegmensben. A műtrágya 400 ezer forintos tonnaára mellett pedig képtelenség gazdaságosan növényt termeszteni.

Ma már nem az a kérdés, hogy lesz-e ezer forint a kenyér, hanem az, hogy mikor lesz kétezer a kilója

- vetítette előre a szakértő a jelenlegi helyzet fényében.

Arra, hogy a kétezer forintos kenyér korszaka mikor köszönthet be, Farkas Dénes azt mondta, szerinte

ha jövő júniusban és júliusban nem lesz elfogadható a terméshozam, akkor nyár végén, legkésőbb ősz elején találkozhatunk majd ezzel az árszabással.

Farkas úgy látja, a hétköznapokban az emberek még a mostaninál is jobban meg fogják érezni a pénztárcájukon annak következményeit, ha Magyarországon nem tudnak majd jövedelmezően szántóföldi növényeket előállítani.