A sertéshús előállításának költsége 70 százalékban a takarmány árán múlik, ezért a hús is drágul – mutatott rá a cikkben Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára, aki szerint
a takarmánygabona drágulását az ágazat szereplői nem tudják "lenyelni", kénytelenek lesznek magasabb átadási árért értékesíteni a jószágokat.
Ez végiggördül a termékláncon és magasabb árakkal találkozhatunk az üzletekben is.
Még nem lehet tudni, mennyivel nő a tőkehús felvásárlási ára, de ha 10 százalékkal, akkor begyűrűző hatása a húskészítmények esetében, főleg a prémium termékeknél akár több száz forintos is lehet - írta a lap.
Hozzáteszik ugyanakkor, hogy kereskedelmi szakemberek szerint az üzletekben nem valószínű, hogy az árak elszabadulnak, mert óriási a verseny az üzletláncok között.
Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lesz jelentős a drágulás.
A cikk szerint a kenyérért kilogrammonként 25-80 forinttal is többet kell majd fizetni, ha ősszel sikerül megállapodnia a magasabb lisztárról a sütőiparnak és a malmoknak.
Korábban már jeleztük, hogy az előrejelzések szerint hamarosan jelentősen megugrik a kenyér, a liszt és a tejtermékek, és több zöldség, valamint gyümölcs ára is: a sárgabarack fogyasztói ára akár 350-400 forintra is ugorhat, az őszibarack akár 800 forint is lehet, de drágább lesz a zöldborsó is.