Ha a Jobbik nyer, lesz végre önálló zöld minisztérium

A pártnak fontos, mit hagy örökül.

Kepli Lajos, a Jobbik szakpolitikusa mutatta be a kormányváltásra készülő ellenzéki párt környezet- és természetvédelmi, valamint energetikai politikáját. Közölte, a sajtóeseményt megelőzően a jelentősebb civilszervezetekkel megtörtént annak megvitatása is.

Kormányzásra készen: Megjelent a Jobbik 67 oldalas választási programja

Bemutatta választási programját a Jobbik. Vona Gábor miniszterelnök-jelölt keddi programbemutató sajtótájékoztatóján azt mondta, egy kormányra készülő párt csakis úgy kérheti a választók bizalmát, ha nem árul zsákbamacskát, hanem előre elmondja, mit fog tenni az ország felemeléséért. A sajtótájékoztatót egy fidelitasos aktivista próbálta megzavarni, sikertelenül.

A vörösiszap-katasztrófa okait vizsgáló korábbi parlamenti bizottság jobbikos elnöke már rögtön az elején rögzítette:

„2010-óta folyamatosan épül le a környezetvédelem Magyarországon”.

Hozzátette: megszűnt az önálló zöld tárca, a hatóságokat a kormányhivatalokba integrálták és csökkentették a jogköreiket, valamint egyre kevesebb költségvetési forrás érhető el kármentesítésére is.

Ezt a folyamatot szeretné a Jobbik visszafordítani, egy új erős, önálló zöld minisztérium létrehozásával,

amit valószínűleg Természeti Erőforrás Minisztériumnak fognak nevezni, és amely egyesíti mindazokat a hatás- és jogköröket, amelyek a természeti erőforrások használatával és fenntartásával kapcsolatosak: a talaj, a víz és a levegő védelme is ide tartozna.

Kepli Lajos szerint ezek egyelőre egy szükségszerű rosszként jelentkeznek az Orbán-kormány szemében. Erre példa, hogy a hatóságok engedélyező osztályokká silányultak a különböző minisztériumokban, és politikai akarat szerint döntenek egy-egy beruházás megvalósulásáról, nem számít azok környezetkárosító hatása. 

A szakpolitikus 3 pontot emelt ki:

  • Nincs semmilyen koncepció, program a kármentesítésre: ha kipattan egy ügy, akkor csak utólagos, túlzó jelegű kárelhárítás zajlik.
  • A lakossági hulladékgazdálkodás romokban hever, a kormány által létrehozott központi koordináló szerv nem képes ellátni a feladatát. Ezt a Jobbik új alapokra fogja helyezni, a jelenlegi rendszer ugyanis már nem sokáig tartható fenn.
  • Óriási a probléma a levegőminőség területén is, pedig Magyarországgal szemben eljárás is indult az Európai Unióban, mert nem képes teljesíteni azokat a követelményeket, amelyek az egészséges városi és vidéki élethez hozzájárulhatnának. Ennek kiváltója egyrészt az ipari termelés, másrészt a nem megfelelő lakossági fűtéstechnológia, ami a téli időszakban komoly gondot jelent. Ez utóbbi Kepli Lajos szerint szociális kérdés is, hiszen oda kellene figyelni egy kormánynak, hogy az állampolgárok ne fagyjanak meg a fűtetlen otthonaikban.

Az energiapolitika kapcsán pedig arról beszélt, hogy

a Jobbik decentralizált energiaellátásban gondolkodik, amelyek közösségi, lakossági szinten valósulna meg,

másrészt olyan energiahatékonysági beruházásokra van szükség, amelyek biztosítják egy-egy háztartás villamosenergia ellátását. 

Kepli Lajos leszögezte:

a fosszilis- és a nukleáris energiát hosszabb távon ki kell vonni a hazai energiamixből,

bár most még szükségesek, de egyre inkább a helyi és a megújuló energiákra kell támaszkodni. Utóbbi kapcsán megjegyezte, a szél- és a vízenergiában bőven van még kapacitása hazánknak. 

A környezet- és a természetvédelem régi fényét és hatásköreit kell visszaállítani és továbberősíteni, foglalta össze a politikus. Példaként felhozta, hogy a hatáskör nélkül maradt, emberhiányban szenvedő természetvédelmi őrszolgálatokat is vissza fogja állítani a Jobbik. „A Fidesz-kormánnyal szemben nekünk fontos környezetünk védelme, és hogy milyen környezetet hagyunk unokáinkra és a következő generációra” - fűzte hozzá.