Kész Zoltán keményen beleszállt Márki-Zayba a kampányadományok elszámolása miatt

Kész Zoltán keményen beleszállt Márki-Zayba a kampányadományok elszámolása miatt

Közösségi oldalán tett közzé nyílt levelet Márki-Zay Péternek címezve Kész Zoltán, az MMM elnökségi tagja, amiben jelezte: az MMM vezetőségi tagjaként attól teszi függővé vezetőségi tagságának fenntartását, hogy még ebben a hónapban rendesen elszámol a kampánypénzzel Márki-Zay Péter.

Az elszámolás az én szememben két dolgot jelent. Egyrészről, fillérre pontosan megtudjuk, hogy mire költötte el az MMM a támogatók pénzét, illetve kiderül a nyilvánosság számára az is egyértelműen, hogy az adományozóktól a kampányra átutalt támogatásokból a megmaradt összeget milyen módon juttatja vissza az MMM az adományozókhoz

- írja levelében Kész Zoltán.

Kész arra is emlékeztette Márki-Zayt, hogy az adományozók által egyértelműen célhoz kötötten adott támogatásokat nem a célra felhasználni (például pártot építeni belőle) lopás, ezt pedig az MMM-ben senki nem fogja eltűrni, ezért mindkét elszámolást minél hamarabb várja. 

Kész Zoltán már az Alfahírnek adott interjújában is jelezte a héten, hogy nem híve annak, hogy Márki-Zay Péter most pártot alapítson, és ha van is hely a palettán egy új párt vagy szervezet számára, azt sem Márki-Zaynak kellene vezetnie. Arról is beszélt, hogy még ugyan tagja az MMM elnökségének, azonban úgy látja, hogy a mozgalom az utóbbi időben egy „one-man show” volt, és sajnos nem váltotta be a hozzá fűződő reményeket.

Kész Zoltán: „Nem vagyok híve annak, hogy Márki-Zay Péternek most pártot kellene csinálni"

Lukácsi Katalin és Hadházy Ákos már közölték, hogy nem lépnek be Márki-Zay Péter új pártjába, sőt nem is támogatják MZP kezdeményezését. Kész Zoltán, aki Márki-Zay mellett egyik alapítója volt a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) és egy ideig MZP egyik legfontosabb embernek számított, lapunknak úgy fogalmazott, minden ellenzéki résztvevő fontolja meg, hogy éppen most akarjon új pártot építeni.

A kommentek között feltűnt Márki-Zay Péter felesége, Márki-Zayné Vincze Felícia is, aki a következőkkel vágott vissza Késznek:

Tudod a Péter számát, miért nem hívod fel? Vagy legalább felvenned, amikor hív. Én úgy tudom, teljes tisztújítás lesz...

Kész Zoltán szinte azonnal válaszolt is erre a megjegyzésre:

Igen, tudom. Pont egy hete írtam neki levelet, amelyre azóta sem válaszolt. Tőle tanultam, hogy a nyilvánosságot kell ilyen esetekben használni. Legutóbb március 16-án hívott, hogy megköszönje segítségemet Tusk látogatása kapcsán. Felvettem.

Márki-Zayné válaszában igyekezett cáfolni ezt az állítást:

Két napja hívott, az elnökségire is hívtak, nem jelentel meg.

Az MMM egy másik elnökségi tagja, Lukácsi Katalin is kifejtette véleményét hozzászólás formájában, azt írja, hogy

Kedves Zoltán Kész! Azt az embert, akit most keményen bírálsz, miniszterelnök-jelöltnek ajánlottad a magyar polgárok számára. Számot kell ezzel a felelősséggel is vetni, nem csak a kampánypénzekkel. Egy vereség után könnyű belerúgni a csapat vezetőjébe, de akkor valójában az egész csapatba rúgunk, magunkba is, ha tagjai voltunk.

Korábban Lukácsi szintén az Alfahírnek jelezte először, hogy ő sem lép be Márki-Zay Péter "civil" pártjába. Az Egységben Magyarországért korábbi egyházpolitikai felelőse döntését azzal indokolta, hogy egy ilyen választási eredmény után nagyon korai bármit is létrehozni.

Lukácsi Katalin sem lép be Márki-Zay Péter új pártjába

Beszámoltunk arról, hogy Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje bejelentette, pártot alapít, azonban a bejelentése egyelőre nem aratott osztatlan sikert. Hadházy Ákos, Zugló független országgyűlési képviselője Facebook-oldalán már közölte is, nem fog csatlakozni az új kezdeményezéshez. Elsietettnek és nem kellően megalapozottnak tartja a bejelentést.

Nem sokkal később saját közösségi oldalán reagált Márki-Zay Péter, aki arról írt, hogy "valakik nagyon félnek egy új, tisztességre és becsületre épülő, hiteles alternatívát jelentő párt megjelenésétől". Márki-Zay arról is írt, hogy az MMM a kampány során mindig a saját nevében és saját felelősségére kért támogatásokat, azokkal átláthatóan el fog számolni.