Két hónapja konzultál a Jobbik - Vona beszámolt a tapasztalatokról

Sikeresnek ítéli meg a Jobbik a párt által kezdeményezett valódi nemzeti konzultációt az első két hónap tapasztalatai alapján - jelentette be a pénteki sajtótájékoztatóján Vona Gábor, a párt elnöke.

Két hónap telt el azóta, hogy Vona a Jobbik évadnyitó rendezvényén bejelentette a valódi nemzeti konzultáció kezdeményezését, a pártnál pedig úgy gondolták, mérleget vonnak eddig szerzett tapasztalataikból.

Vona elmondta: azok a súlyos problémák - oktatás, egészségügy, korrupció -, melyekre a konzultáció fókuszál, a közéleti viták színterét nagyban megtöltik.

A politikus úgy érzi, nagyon jó érzékkel találták el ezt a három témát, jó döntésnek bizonyult, hogy ezekkel kapcsolatban kérdezik meg az emberek és a szakmai szervezetek véleményét.

Vona Gábor elárulta, közel száz, a valódi nemzeti konzultációhoz kötődő eseményen vannak túl, amibe beletartoznak a lakossági fórumok, a szakpolitikai egyeztetések, a szakszervezetekkel való megbeszélések és az intézménylátogatások is. A politikus elmondása szerint ezek során már eddig is rengeteg tapasztalatot szereztek.

A munkában Vonán kívül több jobbikos képviselő is részt vesz. Az oktatásért Dúró Dóra, a kulturális bizottság elnöke, a korrupciós ügyekért Szilágyi György, az egészségügyért pedig Lukács László György felel. A Jobbik politikusai azt tapasztalták, hogy mind a szakma, mind a társadalom ki van éhezve a konstruktív párbeszédre, az érdemi vitára, amit az elmúlt évtizedekben nem kaptak meg. Vona elmondta: egy-egy tárgyalás vagy intézménylátogatás alkalmával szinte özönlenek a különféle vélemények és panaszok a megkeresettek részéről.

Vona Gábor kitért az oktatáspolitikai vitára és tiltakozási hullámra is, ami véleménye szerint azt bizonyítja, hogy konstruktív vitára volna szükség, ám a jelenlegi folyamatok nem ebbe az irányba vezetnek.

"A kormány létrehozott egy kerekasztalt, amiben sokan nem bíznak, személy szerint én sem. A másik részről pedig van egy tiltakozó mozgalom, amely néha túltolja a biciklit, működése pedig sokszor nem is az oktatásról szól, hanem magáról a tiltakozásról, ami közben elveszik a lényeg"

- fogalmazott a Jobbik elnöke, aki szerint mielőbb vissza kéne térni a konstruktív párbeszédhez és az érdemi vitához, a szakma szereplői közé pedig nem falakat, hanem hidakat kell építeni.

Vonáék tapasztalatai szerint az egészségügyben is érdemi vitára volna szükség, ahogy az egészségügyre fordított kiadásokat is növelni kell, mivel Magyarország még a visegrádi négyek összehasonlításában is a legkevesebbet költi erre GDP-arányosan.

A politikus megjegyezte: a korrupció kérdésébe részletesen bele sem szeretne menni, mert az idő rövidsége miatt lehetetlen vállalkozás volna felsorolni az elmúlt időszak botrányait. Emlékeztetett: a Jobbik március 15-én egy antikorrupciós tavaszi hadjáratot hirdetett, majd fel is állítottak egy olyan csoportot, melynek munkájában profi szakértők és korábban pályázati tevékenységgel foglalkozó személyek vesznek részt. A héten a Jobbik elnöke találkozott Siófok független polgármesterével is, aki jelezte, hogy a korrupció ellen vívott harcát szívesen összehangolja a Jobbik antikorrupciós törekvéseivel.

Vona végül elmondta: a tervek szerint a nyári hónapok során szintetizálják majd az összegyűjtött tapasztalatokat, nyár végén-szeptember elején pedig megkeresik majd az embereket azzal a levéllel, amiben a három területen kikristályosodott kérdéseket gyűjtik majd össze. A Jobbiknak nincs anyagi kapacitása arra, hogy minden magyar választópolgárnak kiküldjék a kérdőívet, de egy levél minden magyar háztartásba eljut majd, ezekre pedig anonim módon is lehet válaszolni.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=3hv2J_-6n_0]