Kiderült, nem tagadja: nem szent a Migration Aid élharcosa. Mások szerint bűnöző

Baba, egy tetovált, nagydarab fickó a Migration Aid egykori önkéntese, aki két napja is a szervezet egyik alegységének a nevében beszélt. Börtönviselt figura lehet.

A lap szerint ez azért is különös, mert a Migration Aid egy be nem jegyzett, számlaszámmal nem rendelkező, tulajdonképpen „földalatti” szervezet. A be nem jegyzést a szervezet később cáfolta, Facebook-oldalán azt írta, hogy a „bejegyzésével kapcsolatos információk megtalálhatóak a szervezet weboldalán a www.migaid.org oldalon.” Ezen oldal szerint a Raiffeisen Banknál vezetett magyar bankszámlaszámon keresztül lehet adományozni a „Migration Aid International” számlájára. Az alfahir.hu kérdésére a Migration Aid megírta: „a Migration Aid International az Egyesült Királyságban bejegyzett charity.” Érdekesség ugyanakkor, hogy a migaid.org domain tulajdonosa nem publikus, hanem privát.

A ripost.hu szerint külön érdekes

a Migration Aid köreiben felbukkant „Baba” becenéven ismert figura,

akit az alvilágban kiválóan ismernek, a sajtó mégis jóságos figuraként sztárolta. Az újságíróknak állítólag azt mondta magáról, hogy "félig zsidó, félig arab", profilján pedig az LMBTQ szivárványszíneit is felvállalta. Most azonban a ripost.hu azt állítja, hogy Baba néhány hónapja jött ki 4 év 6 hónap után a börtönből, ezt a tényt azonban eddig mély hallgatás övezte. A bulvárlap következetesen „börtönviselt bűnözőnek”, „hétpróbás csalónak” nevezi ezt figurát, azt állítja, hogy kiengedése után is őrizetbe vették egy igazoltatás után.

Baba rövidesen közösségi oldalán reagált a cikkre

„Nem vagyok szent, sem angyal”

- írta. Hozzátette: soha nem volt bűnöző, nem állították elő a Keletiből a rendőrök, nem áll körözés alatt. Kiemelte: Facebook-profilja nyilvános, a polgári nevével, ami ezek szerint az, hogy „Csaba Tot”, kairói lakhellyel. A ripost.hu szerint az illető: Tóth Csaba Antal / Baba / Csaba Tot bejelentette: visszalép mindenféle díjtól, amiatt, hogy a sajtó ismertté tette. Közleménye szerint a mai naptól nem kíván senkinek nyilatkozni, semmivel kapcsolatban, de ügyvédje azonnal megteszi a jogi lépéséket is. Mondjuk ez a látványos meghátrálás annak fényében érdekes, hogy Baba eddig is médiaszereplő volt, de eddig inkább pozitív előjellel. A Migration Aid gyorsan, határozottan elhatárolódott, közleményük szerint a cikkben „Baba” néven említett személy nem vezetőjük, az említett személynek nincs jogosítványa arra, hogy a szervezet nevet használja.

„Nevezett személy figyelmét erre többszörösen felhívtuk, aki mivel kérésünk ellenére továbbra is használta a Migration Aid nevet, kizárásra került minden ilyen nevű csoportból, amihez a Migration Aid International igazgatóságának hozzáférése van, már a tavalyi év őszén. Legutóbbi információnk szerint tavaly október óta ”Keleti csoport" név alatt tevékenykedik.”

- írta a Migration Aid. Holott korábban a csoport Fabebook oldalára maga is azt írta, hogy

„Élharcosunk Baba. Példakép...”

A Migration Aid kétes pénzügyeiről, el nem könyvelt adományairól kilépett tagok meséltek a hírportálnak. Baba pedig korábban állítólag: 25 (!) rendbeli jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, 10 rendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, 10 rendbeli közokirat-hamisítás miatt ült. Bízzunk benne, hogy Baba nem ezért lett példakép.  Baba állítólag fellépett a Migration Aid nevében hivatalosan is. Amikor a Keleti pályaudvar szomszédságában kijelölték a tranzitzónát, ő vette át a fővárosi önkormányzattól, aláírásával igazolva, a Migration Aidnek biztosított területet. A Magyar Liberális Párt expolitikusa, Rózsa Mihály még ma is azt írta Babának, hogy "Respect", meg azt, hogy ha el is játszunk a gondolattal, hogy Baba egy bűnöző, akkor is jó ember, ha a migránsgyermekek arcára mosolyt tudott csalni.

Zsohár Zsuzsanna a Migration Aid lemondott szóvivője

a cikkre épült fideszes sajtótájékoztatóra úgy reagált, hogy a szervezet októberben lett bejegyezve, Babával kapcsolatban pedig megjegyezte: a civil szervezetek nem vizsgálhatják az önkéntesek előéletét.

Érdekesség ugyanakkor, hogy Zsohár maga is távozott a csoportból, 24.hu-nek két napja adott interjújában arról beszélt, hogy az 55 millió forintos adományokból 22 millió forint maradt meg, amiből görögországi (athéni, lesbosi) mentőcsapatok kaptak, raktáraikból pedig mélyszegénységekben élőknek osztottak. Elismerte, hogy költéseiket a Mikszáth Gyógyszertár Az Egészségért Alapítványon keresztül realizálták, a VIII. kerületi szervezettel kapcsolatban a ripost.hu azt írta, hogy

 „ők, miután rájönnek a csaló, sokmilliós ügyeskedésekre, pánikszerűen kiszállnak a dologból.”

A cikk megemlíti az ominózus Migration Aid – Keleti csoportot is, aminek a nevében ekkor Baba nyilatkozott. Zsohár a 24.hu ebben ugyanitt leszögezte:

„maradjunk annyiban, tudok olyat, hogy a Mig Aid nevében követtek el bűncselekményt.” 

A lemondott szóvivő szerint a Migration Aid tulajdonképpen darabokra hullott, a migránsokat segítő csoportokat ráadásul azelőtt is a rivalizálás is jellemezte. Ellentétben korábbi facebookos bejegyzésével, Baba később mégis megszólalt, az origo.hu kereste meg a ripost.hu cikkével kapcsolatban:

"azt mondta, hogy 12 évvel ezelőtt kellett bíróság elé állnia, és több társával el is ítélték: előzetes letartóztatásban ült egy gazdasági bűncselekmény miatt, börtönbe viszont soha nem került. Az újabb eljárásról szóló hírt sem cáfolta."