Kifigurázta a Gázai övezetről készült tudósításokat az izraeli külügy

Eltávolította honlapjáról az izraeli külügyminisztérium vasárnap azt az animációs videofilmet, amely kifigurázta a nemzetközi média által a palesztinok és izraeliek között lezajlott konfliktusról készített tudósításokat.

Eltávolította honlapjáról az izraeli külügyminisztérium vasárnap azt az animációs videofilmet, amely kifigurázta a nemzetközi média által a Gázai övezetről és a térségben 2014 nyarán a palesztinok és izraeliek között lezajlott konfliktusról készített tudósításokat. Az egy héttel ezelőtt közzétett, mindössze 49 másodperc hosszú rajzfilmet hevesen bírálták mind izraeli, mind külföldi újságírók.

Emmanuel Nachson, az izraeli külügyi tárca szóvivője vasárnap azt mondta, hogy a képsorokkal a Gázai övezetet irányító, szélsőséges iszlamista Hamasz (palesztin szervezet) bűneit akarták illusztrálni, de mivel azt "félreértették", levették a világhálóról.

A videofelvételen egy amerikai akcentussal beszélő szőke televíziós riporternő magyarázza a kamera előtt, hogy a Gázai övezetben nincsenek terroristák, csupán hétköznapi emberek, miközben a háttérben egy maszkot viselő alak rakétát lő ki Izrael irányába. Egy másik jelenetben a Hamasz által épített alagutakat a tudósító "az első palesztin földalattiként" mutatja be, és csupán akkor pillantja meg a "valóságot", amikor valaki egy szemüveget nyújt felé.

Az animációs videóra az Izraelben működő külföldi újságírók szövetsége heves bírálattal válaszolt. Levelében azt írta, a megtévesztő és átgondolatlan klip nevetségessé teszi az újságírók munkáját, akik halálos áldozatokat szedő konfliktusokról tudósítanak. A szövetség szerint ez az eljárás kétségbe vonja az izraeli külügyminisztérium azon misszióját, miszerint biztosítani akarják a külföldi sajtó akadálytalan munkáját Izraelben.

Az újságíró szövetség a felvétel eltávolítását a világhálóról "győzelemként" értékelte vasárnap.