Erőteljes robbanások rázták meg Kijev központját

Erőteljes robbanások rázták meg Kijev központját

Három erős robbanás rázta meg hétfő reggel az ukrán főváros, Kijev központját

- jelentette a helyszínen lévő sajtó és a város polgármestere.

Az MTI beszámolója szerint az AFP és a Reuters hírügynökség is szemtanúkra hivatkozott. A detonációk helyi idő szerint 8 óra 15 perckor történtek. 

Azt írták, hogy a robbanások előtt megszólaltak a légvédelmi szirénák, és a belvárosból sűrű fekete füst emelkedett az égbe.

A becsapódások tényét megerősítette Vitalij Klicsko kijevi polgármester is. A városvezető a Telegramon nemrég úgy fogalmazott:

számos találat a város kritikus infrastruktúrájának objektumain. Vannak áldozatok. A helyszínen minden szolgáltatás működik.

Klicsko nem sokkal korábban azt írta, "a fővárost orosz terroristák támadják", s arra kérte a lakosokat, ha tehetik, maradjanak az óvóhelyeken, amíg a riadó érvényben van. A központi utcákat a rendfenntartók lezárták, és folynak a mentési munkálatok - tette hozzá.

Az ukrán katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a robbanások több sérülttel és halálos áldozattal jártak, de pontos számot egyelőre nem közöltek.

Újabb robbanások és áldozatok

További robbanások voltak Kijevben, és emellett az Ukrajna nyugati részén fekvő Lvivből, Ternopilból és a közép-ukrajnai Dnyipróból is robbanásokat jelentettek - számolt be hétfőn a Reuters brit hírügynökség szemtanúkra hivatkozva.

Az állami katasztrófavédelmi szolgálat szóvivője a Szuszpilne nevű helyi televízióban közölte, hogy a Kijev elleni támadásnak halálos áldozatai és sebesültjei is vannak. "A részletek megerősítése folyamatban van" - fűzte hozzá a nyilatkozó.

Frissítés: többen is meghaltak és megsebesültek Kijevben

A délelőtti órákban az illetékes hatóságok azt közölték:

Legalább nyolcan meghaltak, 24-en megsebesültek az ukrán fővárosban.

A legtöbb becsapódás a főváros központjában volt - írta a rendőrség a Facebookon közzétett közleményében.

Az ukrán hadsereg szerint Oroszország 75 rakétával támadta hétfő reggel Ukrajna területét. Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy az ukrán légvédelem 41 rakétát megsemmisített. Hozzátette, hogy Oroszország harci drónokat is bevetett.