Kim Dzsong Un támogatja Putyint az imperializmus elleni küzdelemben

Kim Dzsong Un támogatja Putyint az imperializmus elleni küzdelemben

Észak-Korea kommunista vezetője az orosz elnökkel folytatott tárgyalásán kijelentette, Oroszország szent háborút vív, hogy megvédje biztonságát.

Észak-Korea támogatja Oroszországot az imperializmus elleni küzdelemben

- jelentette ki Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerdán a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Vosztocsnij űrközpontban folytatott megbeszélései elején.

Tovább akarjuk fejleszteni a kapcsolatokat, mindig is támogattuk Putyin és az orosz kormány döntéseit. Remélem, mindig együtt leszünk az imperializmus elleni küzdelemben és a szuverén állam építésében

- hangoztatta Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerdán a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Vosztocsnij űrközpontban folytatott megbeszélés során.

Kim Dzsong Un szerint Oroszország „szent háborút” indított, hogy megvédje állami szuverenitását és megvédje biztonságát a hegemonikus erők ellen", amelyek szembe szálltak vele.

A „dinasztikus” kommunizmust képviselő államfő kifejezte meggyőződését, hogy a találkozó új szintre emeli a két ország együttműködését. A politikát, a gazdaságot és a kultúrát említette meg a tárgyalások témájaként.

Ezután Vlagyimir Putyin emlékeztetett, hogy elsőként a Szovjetunió ismerte el a kommunista Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot. Az orosz elnök egyebek között arról beszélt, hogy a gazdasági és humanitárius együttműködés aspektusait fogja megvitatni vendégével. Putyin korábban - újságírói kérdésre válaszolva - azt mondta, hogy minden kérdést sorra vesznek, kapkodás nélkül.

A tárgyalóküldöttségekben helyet kapott mindkét ország külügy- és védelmi minisztere, más magasrangú tisztségviselők mellett. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy a felek nem írnak alá megállapodásokat.

A két vezető korábban megtekintette az Angara nehéz hordozórakéta összeszerelését, valamint indítóállásának építését. Putyin megmutatta Kimnek az általa és más vezető orosz kormányzati tisztviselők által használt Aurus limuzint is.

(MTI)

Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke a szibériai Vosztocsnij űrrepülőtér kilövőállását nézi meg 2023. szeptember 13-án. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Metzel