Kim Dzsongun személyesen is ott volt az észak-koreai fegyverkísérletnél

Kim Dzsongun személyesen is ott volt az észak-koreai fegyverkísérletnél

A kommunista diktátor a szerdai tesztelés ellenőrzése mellett a fegyvergyártás fellendítését sürgette.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető szerdán új, tengeri célpontok ellen bevethető fegyver tesztelését ellenőrizte, és a fegyvergyártás fellendítésére szólított fel - jelentette csütörtökön a phenjani központi hírügynökség, a KCNA.

Észak-Korea több manőverező robotrepülőgépet indított keleti partjainál a tenger irányába január óta az ötödik ilyen jellegű fegyverkísérlete során - közölte a dél-koreai hadsereg még szerdán.

Kim Dzsongun szerint Dél-Korea megsérti Észak-Korea szuverenitását azzal, hogy továbbra is ragaszkodik a két ország nyugati tengeri határához, vagyis az úgynevezett északi határvonalhoz (NLL)

- közölte a KCNA.

A kommunista ország vezetője parancsot adott a katonai készültség megerősítésére a Jonphjong-szigetektől északra és a Koreai-félszigettől nyugatra fekvő vizeken, az NLL térségében

"Nem számít, hogy hány határvonal van a tengeren (...) ha az ellenség áthatol az általunk elismert tengeri határon, azt a KNDK szuverenitásának megsértésének és fegyveres provokációnak tekintjük"

- fogalmazta meg a diktátor a KCNA szerint.

Az új fegyver, amelyet Padasuri-6-nak, azaz Tengeri Sas-6-nak neveztek el, a tenger felszíne fölött repülve találta el a célpontot - olvasható a KCNA jelentésében.

(Címlapkép: Kim Dzsongun észak-koreai vezető megtekinti a Kollima-1 hordozórakétára kapcsolt, saját fejlesztésű Mallikjong-1 katonai műhold fellövését. MTI)