Kína jócskán csökkentette olajimportját Oroszországból

Kína jócskán csökkentette olajimportját Oroszországból

A Hszi Csin-ping vezette távol-keleti ország ugyanakkor Szaúd-Arábiából növelte a behozott kőolajának a mennyiségét.

Kína csökkentette olajbehozatalát Oroszországból és növelte az importot Szaúd-Arábiából áprilisban márciushoz képest - számol be az MTI.

A kínai vámhatóság adatai szerint

az ázsiai ország 9,26 millió tonna kőolajat szerzett be a Putyin irányította Oroszországból a márciusi rekord közeli 10,81 millió tonna után.

Továbbá azt is közölték:

a napi átlagos orosz kőolajkivitel Kínába 2,25 millió hordó volt áprilisban, ez 11,5 százalékkal elmaradt a márciusi szinttől.

Áprilisban Kína csaknem 5,7 milliárd dollárért vásárolt kőolajat a háborúzó Oroszországtól a márciusi 6,35 milliárd dollár után.

Kína második legnagyobb olajszállítója,

Szaúd-Arábia áprilisban napi átlagosan 1,54 millió hordóra növelte exportját a márciusi napi 1,48 millió hordóról.

Áprilisban Szaúd-Arábia összesen 6,34 millió tonna kőolajat szállított Kínának több mint 4 milliárd dollár értékben - summázták.

Elkötelezettek maradtak az orosz-kínai gazdasági kapcsolatok terén

Mindazonáltal a napokban Kínába látogató Vlagyimir Putyin az orosz-kínai gazdasági kapcsolatokat méltatta. Az orosz elnök azt mondta, a kétoldalú kereskedelem mérlege 2023-ban rekordot döntött, és meghaladta a 240 milliárd dollárt. Arról is szólt, hogy Moszkva elkötelezett amellett, hogy tovább mélyítse a kétoldalú együttműködést Pekinggel.

A néhány napja Putyint fogadó Hszi Csin-ping kínai elnök ezt megelőzően, egy hete Magyarországon járt, s Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyalt.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök a pekingi Országos Előadóművészeti Központban 2024. május 16-án. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszandr Rjumin)