A válságkommunikációról, Észak-Koreáról és Tajvanról is egyeztetett az amerikai és a kínai védelmi miniszter

A válságkommunikációról, Észak-Koreáról és Tajvanról is egyeztetett az amerikai és a kínai védelmi miniszter

Az amerikai tárcavezető aggodalmának adott hangot az indiai-csendes-óceáni térségben észlelt kínai repülőgépek "egyre veszélyesebb magatartása miatt", mely szerinte "növeli a baleset kockázatát".

A Kína és az Egyesült Államok közötti válságkommunikáció javításáról, Tajvanról és Észak-Koreáról is egyeztetett kedden Kambodzsában Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és kínai kollégája, Vej Feng-ho - jelentette be az Egyesült Államok védelmi minisztériuma, a Pentagon.

Az MTI tudósításában azt írja, Pat Ryder minisztériumi szóvivő elmondta,

a megbeszélésen Austin aggodalmának adott hangot "az Észak-Koreából érkező provokációk" miatt, és felszólította Pekinget, gyakoroljon nyomást Phenjanra annak érdekében, hogy a rezsim betartsa az ENSZ vonatkozó határozatait.

Bár a határozatok tiltják, hogy Észak-Korea kísérleteket hajtson végre bármilyen hatótávolságú ballisztikus rakétával, Phenjan idén több ilyen rakétát bocsátott fel. A fellövések miatt Dél-Korea és Japán is aggodalmát fejezte ki, az Egyesült Államok pedig - válaszul az észak-koreai műveletekre - nemrég újabb közös hadgyakorlatot tartott a dél-koreai hadsereggel.

Az amerikai tárcavezető emellett aggodalmának adott hangot az indiai-csendes-óceáni térségben észlelt kínai repülőgépek "egyre veszélyesebb magatartása miatt", mely szerinte "növeli a baleset kockázatát".

Bár kiemelte, hogy országa elkötelezett az egy Kína elve mellett, Tajvannal kapcsolatban a miniszter hangsúlyozta: nagyon fontos a Tajvani-szoros stabilitása és békéje, a status quo-t pedig semmiképpen nem szabad egyoldalúan megváltoztatni.

A kínai tárcavezető a találkozón reményét fejezte ki, hogy Washington "racionális és gyakorlati" politikát folytat majd Kínával szemben, és sikerül helyreállítani a kínai-amerikai kapcsolatokat.

Tajvannal kapcsolatban leszögezte: a tajvani kérdés megoldása a kínai nép dolga, "semmilyen külső erő nem avatkozhat bele". "A kínai hadseregnek megvan az ereje és bátorsága felügyelni az anyaország újraegyesítését" - fogalmazott.

Kína saját területe részeként tekint Tajvanra, annak ellenére, hogy a szigetnek 1949 óta független kormánya van. Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

Bár Washington - összhangban az "egy Kína elvével" - sosem ismerte el Tajvant önálló országként, a sziget legnagyobb fegyverszállítója, és az utóbbi hónapokban több amerikai politikusokból álló delegáció is ellátogatott Tajpejre, ez pedig feszültséget eredményezett Washington és Peking viszonyában.

A felek egyetértettek abban, hogy párbeszéd útján kell csökkenten a feszültségeket és erősíteni kell a válságkommunikációt egymás között.

A tárcavezetők a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) védelmi miniszterei részére szervezett konferencia margóján egyeztettek. Austin idén másodjára találkozott kínai partnerével.