Új szintre lépett az amerikai-kínai vámháború: minden kínai importtermék vámtarifáját megemelik

Új szintre lépett az amerikai-kínai vámháború: minden kínai importtermék vámtarifáját megemelik

Az intézkedésre Donald Trump amerikai elnök adott utasítást. Közben azért tárgyalnak még a kínaiakkal.

Donald Trump amerikai elnök utasítást adott pénteken az összes fennmaradó, mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai importtermék vámtarifájának megemelésére, amelyekre eddig nem vetettek ki büntetővámokat - tájékoztatott Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyaló.

Az MTI beszámolójában olvasható, hogy Lighthizer a közleményében arra emlékeztetett: Donald Trump utasítására az amerikai fél péntektől már 10 százalékról 25 százalékra emelte 200 milliárd dollár értékű kínai árura kivetett vámtarifát.

„Az elnök arra is utasítást adott, hogy kezdjünk hozzá a vámtarifa megemelésére gyakorlatilag a teljes fennmaradt kínai importra, amely ára 300 milliárd dollárra becsülhető”

 - áll Lighthizer közleményében. A főtárgyaló szerint az újabb pótvámokról hétfőn teszik közzé a részletes információt.

Ugyanakkor Donald Trump a Twitteren azt írta:

„Az elmúlt két napban az Egyesült Államok és Kína nyílt és építő szellemű tárgyalásokat folytatott a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok helyzetéről.”

Az amerikai elnök azt is írta, hogy közte és a kínai elnök között „erős kapcsolat és erős párbeszéd van”, ami a jövőben is folytatódni fog.

Majd hozzátette: Amerika vámokat vetett ki Kínára, ez változik, vagy sem, annak függvényében, hogy mi történik a jövőbeni egyeztetéseken.

Peking pénteken kilátásba helyezte, hogy „szükséges ellenintézkedéseket” hoz az amerikai büntetővámok kivetése miatt, de egyelőre nem részletezte, hogy milyen válaszlépéseket foganatosít.