Elzavarták a kínai vadászgépeket a tajvani légtérből

Elzavarták a kínai vadászgépeket a tajvani légtérből

A tajvani légierő távozásra kényszerített kedden néhány kínai harci gépet, amelyek rövid időre behatoltak az önmagát kormányzó sziget légterébe - jelentette be a helyi védelmi minisztérium.

A tárca szóvivője heti rendes sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy a tajvani fegyveres erők kínai gépeket észleltek, amelyek átrepültek a sziget felett. A minisztérium később közleményben tudatta, hogy Szu-30-as vadászgépekről van szó, amelyek Kína legmodernebb gépeinek számítanak.

A közlés szerint a kínai gépeket figyelmeztették, hogy hagyják el a légteret.

A minisztérium külön közleményben jelentette, hogy az amerikai haditengerészet egyik, logisztikai műveleteket támogató, C-40A típusú szállító repülőgépe ugyancsak átrepült a sziget felett kedden.

Peking álláspontja szerint az 1949-től saját politikai vezetéssel rendelkező Tajvan a szárazföldi Kínához tartozó terület. Tajpej és Peking között ráadásul fagyossá vált a kapcsolat azt követően, hogy a januárban újraválasztott Caj Jing-ven elnök vezette tajvani kormányzat elveti azt az 1992-es megállapodást, amely tartalmazza az "egy Kína" elvet. Márpedig ennek elismerését Peking a mindenkori kétoldalú tárgyalások alapfeltételének tekinti. A kínai kormány azóta diplomáciai eszközökkel próbálja korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeresen hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Tajvan mindazonáltal jelentős amerikai támogatást élvez, annak ellenére, hogy nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata Washingtonnal. Az Egyesült Államok Tajvan első számú fegyverszállítója és kulcsfontosságú partnere.