Kiskorúak robbantottak volna több európai karácsonyi vásárban

Belgium résen volt

A La Libre Belgique belga napilap szombati cikkében arról számolt be, hogy több mint tíz kiskorút helyeztek megfigyelés alá, amiért a hírszerző szolgálatok szerint internetes üzenetekben kapott útmutatás szerint és oktatóvideókon keresztül terrortámadások előkészítésére és elkövetésére készítették fel őket.

Van Der Sypt elmondása szerint a kiskorúakat valószínűleg a nagy tömegeket vonzó karácsonyi vásárokon kívánták bevetni a terrorszervezetek, arra ugyanakkor nem tért ki, hogy mely városok, mely rendezvények ellen tervezhettek támadást.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vagy más terrorista csoportok teljes kiképzést adtak a fiataloknak arra, hogy hogyan ölhetnek embert, vagy készíthetnek bombákat.

A németeknél is horogra akadt valaki

A Tagesspiegel értesülései szerint a Ludwigshafenben őrizetbe vett 12 éves iraki fiú először november 25-én akart merényletet elkövetni a település karácsonyi rendezvényén, ám a házilag barkácsolt szögbombája végül nem robbant föl, ezért december 5-én már a városházán tartandó ünnepséget vette célba egy másik szerkezettel, ami végül szintén csütörtököt mondott.

A hatóságok azután kezdtek nyomozásba, miután rábukkantak az első pokolgépre, ám nem sikerült időben az elkövető nyomára bukkanniuk, inkább kivártak, amíg a fiú újra próbálkozik.

A szakértők szerint a robbanószerkezet szögekkel és üvegdarabokkal volt megpakolva, a robbanóanyagot pedig tűzijátékokból nyerte ki hozzájuk a fiatalkorú elkövető.

Kézre kerítése után a fiúról kiderült: iraki bevándorlók gyermekeként látta meg a napvilágot Ludwigshafenben, és tettét feltehetőleg az Iszlám Állam terrorszervezet inspirálta.

Ugyanakkor az ügyészség kihangsúlyozta: nem emelnek vádat ellene, mivel a német törvények szerint még nem érte el a büntethetőség korhatárát.

A fiút a német gyámhivatal szüleitől külön, egy ifjúsági szálláson helyezte el, a hatóságok még nem tudják, milyen intézkedést foganatosítsanak vele szemben.