283 kéményseprő kerülhet a katasztrófavédelemhez

283 kéményseprő kerülhet a katasztrófavédelemhez

Csoportos létszámleépítést jelent be a héten a Fővárosi Kéményseprőipari Nonprofit Kft. (FŐKÉTÜSZ) 283 dolgozóra vonatkozóan, mivel május elsejével a lakossági kéményseprési feladatok átkerülnek a katasztrófavédelemhez

- jelentette be Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes online sajtótájékoztatón.

A cégnek jelenleg 321 dolgozója van, de 12 munkavállalónak már egyéb új munkaszerződéses jogviszonyt ajánlott fel a FŐKÉTÜSZ amely nem szűnik meg, de csak szűkített feladatkörrel működik tovább az új budapesti közszolgáltató társaság részeként. 

A kormány 2015-ben hozta meg a kéményseprés államosításáról szóló döntést és 2016 óta az ország nagy részében a katasztrófavédelem látja el a lakossági kéményseprési feladatokat. 

Az önkormányzatoknak volt lehetőségük arra, hogy a közszolgáltatási szerződéseiket a cégeikkel legkésőbb 2024-ig fenntartsák, és ezzel élt is a fővárosi önkormányzat.

A fővárosi kéményseprési feladatok évi kétmilliárd forintba kerülnek, ebből 400 millió az állami finanszírozás, a fennmaradó részt a fővárosi önkormányzat viselte. Az elmúlt egy év jelentősen rossz hatással volt a főváros adóbevételeire, ezért a fővárosi önkormányzat tavaly kezdeményezte a Belügyminisztériumnál, hogy 2,5 évvel korábban kerüljön át a katasztrófavédelemhez a lakossági kéményseprés. Javasolták a tárcának, hogy a feladattal együtt a Főkétüszt is vegye át térítésmentesen, de ettől elzárkóztak

- mondta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes.