Müller Cecília: a fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi dolgozó, de közülük nagyon sokan már felgyógyultak

Müller Cecília: a fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi dolgozó, de közülük nagyon sokan már felgyógyultak

Szombaton 1905, vasárnap 1726 intézkedést kellett végezniük a rendőröknek a kijárási korlátozás megszegésével kapcsolatban – közölte az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Kiss Róbert alezredes, az testület ügyeleti központjának munkatársa. Ebből 1760 figyelmeztetés, 1069 helyszíni bírság, 802 esetben pedig feljelentés született. A házi karantén ellenőrzésére a hétvégén 1476 esetben került sor, ami során 41 magatartásszegést állapítottak meg.

Március 11. óta összesen 281 büntetőeljárás indult, ebből rémhírterjesztés miatt 74, közveszéllyel fenyegetés miatt 25, csalás miatt 86, járványügyi szabályszegés miatt pedig 16 esetben. A kihallgatott személyek száma 50.

Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette a reggel közreadott számokat: a mai napon 2583 fertőzött személyt tartanak nyilván, a koronavírus 8 újabb áldozatot szedett, a gyógyultak száma pedig 498 fő. A kórházban ápoltak száma fokozatos emelkedést mutat – tette hozzá a szakember. Az egészségügyi intézményekben 931 koronavírus-beteget ápolnak, ebből 52 fő van lélegeztetőgépen.

Már 2583 fertőzőtt - újabb nyolc beteg elhunyt

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2583 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 idős krónikus beteg. Ezzel 280 főre emelkedett az elhunytak száma, 498-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 931 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen.

A tiszti főorvos asszony ezután részletesen ismertette a különféle maszkok típusait, viselésüknek a célcsoportjait, módját. Rámutatott: az egészségügyben a sebészi maszkot az egészséges beavatkozó team viseli, célja a beteg védelme, míg a speciális, FFP-2 és FFP-3 maszkoknál a viselőjének a védelme a cél. Utóbbit a betegnek tilos is hordania, mivel azon egy, a kilélegzést segítő szelep található, ami révén akár a vírus is kijuthat a környezetbe.

A saját készítésű maszkokkal kapcsolatban azt hangsúlyozta, az akkor hasznos, ha a közösségekben nagy számú fertőzöttet feltételezünk.

Viselésekor a maszk takarja el az orrot és a szájat!

– hívta fel a figyelmet, hozzátéve: azt ne fogdossuk, a viselése előtt és után pedig alaposan mossunk kezet! Hozzátette, ezt csak egyszer szabad viselni, utána legalább 60 fokon ki kell mosni, mert a vírus ilyen hőfokon elpusztul.

A vérplazma-terápiával kezelt betegre vonatkozó újságírói kérdésre kijelentette: a beteg állapota kiegyensúlyozott, mind a három adag vérplazmát megkapta, és reményt keltő az állapota. Hozzátette: az eredményesség megállapításához még idő kell, de tervezik több beteg kezelését is. A hétfői na során megkeresik azokat a betegeket, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen azért, hogy felkérjék őket: az ő vérplazmájukat felhasználva segítsenek a betegségben szenvedőkön.

Ugyancsak újságírói kérdésre Müller Cecília azt is elárulta,

a fertőzöttként nyilvántartottak 13 százaléka egészségügyi dolgozó.

(Ez kb. 335 főt jelent – a szerk.) Hozzátette, ez a szám nagyságrendileg megfelel az Európa többi országában tapasztalt aránynak, és sokan már fel is gyógyultak ebből a fertőzésből.