324 orvos, 78 fogorvos, 327 szakdolgozó, 19 gyógyszerész: ezek mind az utóbbi fél év (!) menekülési számai Magyarországról

Sziasztok!

Tavaly egész évben 823 egészségügyi dolgozó kért külföldi munkavállaláshoz engedélyt, így még kérdéses, hogy a kormány jobban teljesít-e előző évi önmagához képest, vagy nagyon lefoglalta-e a sorosgyörgyezés.

Azok is lelépnek innen, akik hozzánk jöttek tanulni: 208 külföldi állampolgárságú, de Magyarországon végzett szakorvos is kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavégzéséhez.

Idén 41 férfi szakápoló is külföldi munka miatt hagyta el a magyar egészségügyet.

A lap azt írja, a több mint háromszáz külföldi munkát elvállaló szakdolgozó közül 130-an Németországba mentek, 57-en Ausztriába, 43-an pedig Angliát jelölték meg munkavállalásuk célországaként.

A kormány okozta válság olyan erős, hogy már nem csak a fiatalabbak és a pályakezdők menekülnek el, hanem az idősebbek is: a legidősebb egészségügyi szakdolgozó ugyanis, aki kérelemmel fordult az ÁEEK-hez, egy a 60–65 éves korcsoportba tartozó nő volt, azaz már kvázi nyugdíjasként ment el.

Az orvosok közül idén 59 jelölte meg célországként az Egyesült Királyságot, 54-en Németországot, 38-an pedig Svájcba mennek gyógyítani.