Kőbányát is aggasztja a népvándorlás

Dr. Gyetvai Tibor X. kerületi rendőrségi kapitányságvezető elmondta, hogy a "népvándorlásnak" tekinthető menekültáradat, Budapestet és így Kőbányát is elérte. 

Tavasszal a koszovóiak érkeztek nagyobb számban, most jellemzően szír, afgán és pakisztáni állampolgárságú személyekkel akad dolga a migrációban feladattal rendelkező szerveknek.

A kőbányai lakosok figyelmét felkeltő június 24-i akcióval kapcsolatban arról tájékoztatta az önkormányzati képviselőt, hogy a BRFK munkatársai az újhegyi szállodából 26 illegális migránst szállítottak el a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz (BÁH). Kifejtette továbbá, hogy a kőbányai rendőrök gépjárművekkel és a térfigyelőkamerákkal folyamatosan ellenőrzik a kerület közterületeit, aminek eredményeként minden nap fognak el olyan személyeket, akik nem hivatalos úton léptek Magyarország területére. A kerületi rendőrök egy hét alatt 50 fővel gyarapították a Budapesten idegenrendészeti eljárás alá vont személyek - aktuálisan kétezres - létszámát.

Az elfogott migránsokat a rendőrök a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalba szállították, ahol regisztrálták őket. A hivatal ezt követően személyenként vizsgálja meg az ügyüket, menekültstátusz iránti kérelem benyújtása esetén pedig elbírálja azok jogosságát. A kérelmezők a vizsgálat lefolytatásának végéig nem hagyhatják el a kijelölt menekültállomás területét.

Azokat, akik nem jogosultak menekültstátuszra, kitoloncolják az országból. Dr. Gyetvai Tibor kiemelte, hogy migránsokhoz köthető bűncselekményt vagy szabálysértést Kőbányán nem regisztráltak, mint ahogy közegészségügyi szempontból sem merült fel semmilyen probléma velük kapcsolatban. Az elfogott személyek együttműködőek, nem szegülnek ellen a hatóságok intézkedésének.