Az urizálás is ragadós? A békéscsabai fideszesek is szeretnének egy helikoptert?

A Fidesz-frakció szembeszállt a polgármesterrel is, hogy kiszervezzék a városüzemeltetést.

Múlt hét csütörtökön tárgyalta a békéscsabai közgyűlés azt a Fidesz-frakció által benyújtott határozatot, amelynek értelmében kiszerveznék a város által alapítandó, dallamos elnevezésű Békéscsabai Városgazdálkodási Kft.-be a városüzemeltetési feladatokat.

Tudni kell, hogy az elmúlt 27 évben a hivatal városüzemeltetési osztálya menedzselte ezeket a feladatokat, Szarvas Péter tájékoztatása szerint 36 szerződést kötöttek döntően helyi cégekkel, 500 millió forint értékben.

A városüzemeltetés címszó alá tartozó kötelező feladatok amúgy nem túlságosan izgalmasak: például a temetők, az utak, a zöldfelületek rendben tartása, a hóeltakarítás, vagy épp a szúnyoggyérítés. Ugyanakkor a kft.-be emelnék át a hatósági jogköröket is:

így a cég vezetői dönthetnének arról, ki kap, és ki nem területfoglalási, -használati engedélyt.

A Hanó Miklós (fideszes alpolgármester) és Ferenczi Attila tanácsnok (szintén Fidesz) által előadott indoklás szerint a városi kft. is ugyanúgy el tudná látni ezeket a feladatokat, mint a megbízási szerződésekre pályázó "külsős" cégek, sőt mivel szerintük a vállalkozások egyre többet kérnek, így ezzel nemcsak bevételük lenne, de még spórolnának is.

Azonban ez elképzelés nem nyerte el sem Szarvas Péter polgármester, sem pedig Kocziha Tünde jobbikos önkormányzati képviselő tetszését.

Egyrészt mert hiányoznak a konkrétumok, nem készült üzleti terv, nem látni a bevételeket és a kiadásokat, így azt sem lehet megállapítani, hogy egyáltalán jelent-e bármiféle megtakarítást a cégalapítás.

Annyi viszont már most bizonyos, hogy így is szükség lenne 7 millió forintra, pedig csak jövőre végezne érdemi munkát a cég.

Ez utóbbi abból a szempontból érdekes, hogy pénteken a kft. ügyét megelőző napirendi pont Békéscsaba költségvetését taglalta: előfordulhat, hogy az adóbevételek csökkenése miatt meg kell vágni majd a kiadásokat – így nem biztos, hogy ez a megfelelő pillanat arra, hogy központilag csökkentsék a békéscsabai cégek bevételét.

Mivel Szarvas Péter szerint ez az elképzelés sérti a város érdekeit, valamint a spórolás helyett csak párhuzamosságokat teremthet a kft., és aggodalmát fejezte ki a városüzemeltetési osztályon dolgozókkal kapcsolatban is (úgy tudjuk, a fideszes körökből óriási a nyomás a 13 közszolgán, hogy közös megegyezéssel távozzanak, és ne kelljen nekik kifizetni a végkielégítést), ezért ismételten összehívja a közgyűlést, hogy ezt a "rossz és elhamarkodott" döntést újra tárgyalhassák.

Kocziha Tünde egy másik aspektusra is felhívta portálunk figyelmét.

Ugyanis gyakorlatilag a városüzemeltetés az utolsó feladat, amit a fideszes többség még nem privatizált ki a polgármesteri hivatalból. S a recept mindig ugyanaz - ráteszik a kezüket a szolgáltatásokra.

A Városfejlesztési Nonprofit Kft. felügyeli például a stratégiai, fejlesztési projekteket, illetve az EU-s pályázatokat. Csakhogy a Kft. felügyelőbizottsági tagjainak a többsége a Fideszhez köthető.

Ugyanez a helyzet a 2015-ben alapított Békéscsabai Médiacentrum Kft.-vel is (a portfólióba tartozik a városi televízió, a Csabai Mérleg nyomtatott lap, és a behir.hu hírportál). Sőt, a kft. ügyvezetője az az Opauszki Zoltán, aki korábban Hanó Miklós kampánytanácsadója volt, jelenleg pedig a békéscsabai Fidesz elnökségi tagja.

A jobbik képviselője szerint az pedig a demokrácia halálát jelentené Békéscsabán, ha egy fideszes befolyású cégtől kellene kikérni a területfoglalási, és -használati engedélyeket.

"Azt a nagy politikában is láttuk már, hogy a kormánypárt mindent megtesz az egyedüli kihívójával, a Jobbikkal szemben, így nem nehéz elképzelni, hogyan bírálnák el helyben is az ellenzéki kérelmeket"

- tette hozzá.

(Zárójelben: Békéscsabán sincs új a nap alatt: a polgármesterrel szemben, a Fideszt támogatta az LMP-s Takács Péter, és az egyik szocialista politikus, Fülöp Csaba is. Hogy is mondta Botka László? Az MSZP-t behálózták a fideszes ügynökök.)

Kocziha Tünde szerint az sem világos, hogy a Városgazdálkodási Kft.-nek milyen eszközöket kell majd beszereznie. Mert bár havazás esetén nem túl bonyolult a szituáció, kell egy lapát, és zsák homok, de mi a helyzet szúnyoggyérítés idején. Oda már egy olyan járműre van szükség, amely a magasba tud emelkedni - és az biztosan nem olcsó.

"Azon gondolkoztam, hogy valamelyik békéscsabai fideszes esetleg megirigyelte a fővárosi urizálást, így ők is helikoptert akarnak maguknak"

– osztotta meg felvetését az Alfahírrel a jobbik országgyűlési képviselőjelöltje.