373 millió forintos költségvetési csalást derített fel az OLAF

373 millió forintos költségvetési csalást derített fel az OLAF

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) igazságügyi ajánlása alapján indult bűnügyben a Fővárosi Főügyészség uniós támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt nyújtott be vádiratot, az ügyészség letöltendő börtönbüntetésre ítélést indítványoz - írja a lapunkhoz is eljuttatott közleményében a Fővárosi Főügyészség.

A vádirat lényege szerint egy 66 éves férfi és lánya – aki a későbbi ügyletek csalárd voltáról nem tudott – tulajdonában állt egy halastó. A férfi elhatározta, hogy a halastó fejlesztéséhez pénzt fog kicsalni az Európai Halászati Alapból. A halastavat a férfi és lánya bérbe adták a férfi cégének, majd a férfi a cég képviseletében 2009 júliusában támogatás iránti kérelmet nyújtott be egy központi állami hivatalhoz.

Mint írják: a vádlott a kérelemhez csatolt egy másik cégtől származó árajánlatot a tervezett rekonstrukciós munkákra. A férfi eltitkolta a támogatást elbíráló és folyósító állami szerv elől, hogy – alvállalkozói szerződés, gép bérbeadása és munkaerőkölcsönzés útján – valójában a saját cége fogja a munkákat elvégezni, amely a pályázatból kizáró oknak számít.

A vádlott 2011-ben hasonló módszerrel egy újabb pályázatot nyújtott be, és a két igénylés alapján – utófinanszírozás keretében, több ütemben – 2010-2014. között

több mint 373 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

 Az OLAF vizsgálta a támogatásokat és igazságügyi ajánlásokkal élt a Legfőbb Ügyészség felé. Az ügyészség – bár erre jogszabályi kötelessége nincs – az OLAF minden igazságügyi ajánlása alapján büntetőeljárást indít, így tett jelen ügyben is.

 A Fővárosi Főügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által lefolytatott nyomozás eredményeképpen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt vádat emelt a férfi ellen a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyészség indítványozta vádiratában, hogy a bíróág ítélje a férfit letöltendő börtönbüntetésre és pénzbüntetésre, tiltsa el a közügyektől és a cégvezetéstől, illetve rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást 373 millió forint erejéig - írják a közleményében.