Megtévesztő élelmiszer-adományokkal vehették rá az embereket, hogy a fideszes jelöltre szavazzanak Komlón

Megtévesztő élelmiszer-adományokkal vehették rá az embereket, hogy a fideszes jelöltre szavazzanak Komlón

Élelmiszer-kereskedő cégek által felajánlott adományokkal gyakorolhattak nyomást a szavazókra abban a választókerületben, ahol választási csalás miatt új szavazást írtak ki Komlón – áll az Átlátszó beszámolójában.

Mint a portál írja, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által összegyűjtött adományok szétosztását korábban az önkormányzat családsegítő szolgálata végezte Komlón.

Idén áprilistól viszont erre már nem maradt kapacitásuk, ezért átadták a feladatot egy helyi civil szervezetnek, a Fekete Láng Egyesületnek. Az egyesület vezetője, Orsós "Gogen" Ferenc – aki egyben a Baranya Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is – viszont nem sokkal ez után

fideszes és lungo dromos képviselőjelöltként indult az októberi önkormányzati választáson Komlón.

Mit ad Isten, október 13-án pont abban a körzetben lett jelölt, amelynek egyik szavazókörében meg kell ismételni a választást, mert felmerült annak gyanúja, hogy valakik aktívan befolyásolták a szavazókat.

Orsós a kampány során számos Facebook-posztot tett közzé a jelentős részben rászorulók lakta városrészben történt élelmiszerosztásokról, melyekben semmi sem utalt arra, hogy az adományok egyébként a politikailag semleges Élelmiszerbanktól származtak.

E helyett az emberek azt hitték, hogy a csomagokat a Fidesztől, a Lungo Dromtól vagy Orsós Ferenctől kapják.

Az Élelmiszerbank úgy nyilatkozott az Átlátszónak, hogy felfüggesztették az adományok szállítását, illetve vizsgálatot kezdeményeztek a visszaélés gyanús ügyben.

A Szabad Pécs ráadásul talált egy olyan képet is Orsós közösségi oldalán, ahol együtt látható azzal a férfival, aki annak a pécsi ételosztásnak a szervezője volt, ahol

a választás napján bántalmazták Gyimesi Gábort, a Jobbik pécsi képviselőjét és az ATV tudósítóját.

A megismételt szavazásra november 10-én, a jászberényi voksolással egy napon kerül sor Komlón, az 5-ös számú választókerület 13-as szavazókörében.

Az eredmény függvényében akár a polgármester-választás végeredménye is változhat, hiszen a fideszes Polics József mindössze 118 szavazattal előzte meg ellenzéki riválisát, Ferenczy Tamást.

A fideszes meghívottak kiröhögték a korrupció megszüntetéséről beszélő ellenzéki polgármesterjelöltet

A Szabad Pécs több cikkben is foglalkozott a 21. Komlóért Expó megnyitóján történt bizarr jelenetsorral, melynek keretében Tuzson Bence, a Miniszterelnökség államtitkára és Polics József, Komló fideszes polgármestere kampányelemekkel és propagandával tarkított nyitóbeszédet tartottak, a színpadon pedig ott álldogált Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője is.