Kommunista vérügyész a budai polgári miliőben

A Jobbik és a Jobbik Ifjúsági Tagozata felháborítónak tartja, hogy Mansfeld Péter kivégzése után 57 évvel mind a mai napig nem valósul meg a kommunista vezetők, ügyészek számonkérése - mondta Kálló Gergely, a Jobbik IT budapesti szervezője Mátsik György lakása előtt tartott sajtótájékoztatón Budapesten.
ghj
Kálló emlékeztetett: Mátsik mind a mai napig itt lakik a Naphegy utca 21-ben, nem félve attól, hogy valaha is számon kérik. Nem tartjuk kielégítőnek azt, amikor a fideszes Rétvári Bence egy Mansfeld Péterrel díszített pólóban jelenik meg a Parlamentben, miközben meg lenne hozzá az erejük arra, hogy megteremtsék a törvényi hátteret annak érdekében, hogy végre el lehessen számoltatni a volt kommunista vezetőket, többek között Mátsik Györgyöt, vagy Biszku Bélát - mondta.
 
Ez mind a mai napig nem történt meg, az '56-os forradalom 60-dik évfordulójához közeledve szükségét érezzük, hogy megvalósuljon a Jobbik három antikommunista követelése:
  • ügynöklisták nyilvánosságra hozása
  • a kommunista luxusnyugdíjak megvonása (Mátsik György lakása úgy nem mellesleg Buda egyik legdrágább részén található - a szerk), valamint
  • a volt kommunista vezetők közélettől való eltiltása
Mansfeld Péter egy példakép, mártíromsága példaértékű számunkra, ezért addig megyünk, amíg ezen törekvéseinknek nem lesz foganatja, és számon nem tudjuk kérni - még életükben - azokat, akik ezen mártírok életéért felelősek - mondta Kálló.
 
Mint ismert, Mátsik kért halálos ítéletet Mansfeld Péterre 1957-ben. Mátsik szerint a politikai, államellenes bűncselekményeknél nem számít, hogy az elkövető felnőtt-e vagy tizenéves. Később - jól ismert toposz - azzal védekezett
„Nem én hoztam az ítéletet, parancsot teljesítettem.”
Kálló emlékeztetett Mátsik védekezésére is, ennek alapján szerinte az Ügyészségnek számon kellene kérnie Mátsik Györgyöt: milyen parancsot és hogyan teljesített, ezáltal segítve felgöngyölíteni az ügyet. Talán ez segítene abban is, hogy végre egy normális ítélet születhessen a Biszku-ügyben is - válaszolta kérdésünkre Kálló Gergely.