Könnygázzal, vízágyúval és gumilövedékkel oszlatták az argentin elnök reformjai ellen tüntető tömeget

Könnygázzal, vízágyúval és gumilövedékkel oszlatták az argentin elnök reformjai ellen tüntető tömeget

A láncfűrészes elnökként elhíresült Javier Milei újításait nem mindenki fogadja el. Egy ponton képviselőket is könnygázzal fújt le a rendőrség.

Több százan tüntettek az argentin parlament épülete előtt helyi idő szerint csütörtökön a láncfűrészes jelzővel elhíresült Javier Milei elnök reformtervei ellen, amelyekről második napja folyik a vita a törvényhozásban. Az MTI tudósítása szerint

a rendőrség könnygázzal, vízágyúval és gumilövedékekkel oszlatta szét a tiltakozó tömeget.

Az erőszakos oszlatás hírére az ellenzéki képviselők egy időre kivonultak a parlamenti ülésteremből.

"Ilyen körülmények között nem tarthatunk ülést"

- közölte a sajtóval az egyik ellenzéki képviselő, Mariano Del Cano. Egyik társa, Myriam Bregman pedig azt mondta:

mintegy 40 képviselő megpróbálta megakadályozni a rendőri intézkedést, ám őket is könnygázzal fújták le.

Negyvenperces távolmaradásukat a vitától Máximo Kirchner képviselő - a volt elnöknek, Cristina Fernández de Kirchnernek a fia - azzal indokolta, hogy "tragédiákat, sőt, talán emberek halálát akadályozták meg".

Sajtóértesülések szerint a rendőri intézkedésnek három sebesültje van, és két embert őrizetbe vettek.

A latin-amerikai országban a múlt héten sztrájk is kezdődött a decemberben hivatalba lépett Milei sajátos reformtervei ellen. A tiltakozó akció különösen Milei harminc intézkedést tartalmazó vészhelyzeti rendeletcsomagja ellen irányul, amely felfüggeszt több olyan törvényt, amely a munkaerő-, illetve az ingatlanpiacot szabályozza. A rendeletcsomag egy részét argentin bíróságok már hatályon kívül helyezték.

(Címlapkép: Javier Milei argentin elnök kormányzatának politikája ellen tiltakoznak tüntetők a törvényhozás, a kongresszus Buenos Aires-i épülete előtt a CGT szakszervezeti szövetség által meghirdetett általános sztrájk idején, 2024. január 24-én. A karikatúrafigura az elnököt ábrázolja. MTI/AP/Natacha Pisarenko)