Reuters: 24 órán belül megszülethet a megállapodás az orosz olajembargóról

Reuters: 24 órán belül megszülethet a megállapodás az orosz olajembargóról

A Reuters értesülései szerint az Európai Unió vezetői a hétfői nap folyamán tartandó csúcstalálkozón megállapodhatnak az orosz olaj importtilalmáról, és az előkészítés alatt álló szankciócsomag tartalmazni fogja majd az orosz olajimportra vonatkozó embargót is.

A hírügynökség szerint azonban, mivel nem tudnak megegyezni az olajembargó minden részletében, a vezetők későbbre hagyják a csomagról szóló végső megállapodást.

"Az Európai Tanács egyetért abban, hogy az Oroszország elleni hatodik szankciócsomag az Oroszországból a tagállamokba szállított kőolajra, valamint kőolajtermékekre terjed ki, a csővezetéken szállított nyersolajra vonatkozó átmeneti kivétellel"

– olvasható a legutóbbi tervezetben, amelyet a Reuters közölt.

„Az Európai Tanács ezért sürgeti a Tanácsot, hogy haladéktalanul véglegesítse és fogadja el, biztosítva a tisztességes versenyt és az egyenlő versenyfeltételeket az EU egységes piacán, valamint a tagállamok közötti szolidaritást az ellátás hirtelen megszakadása esetén” – áll a tervezetben.

Hozzátették, a 27 EU-tagország "a lehető leghamarabb kezelni fogja a csővezetéken szállított kőolajra vonatkozó ideiglenes kivétel kérdését is".