Korábban L. Simonhoz hasonlóan megrángatott fideszes káder került a Nemzeti Múzeum élére

Korábban L. Simonhoz hasonlóan megrángatott fideszes káder került a Nemzeti Múzeum élére

Ám a hölgy a körülményekből ítélve nem valószínű, hogy sokáig marad ebben a székben.

Ahogy az megjósolható volt, régi fideszes kádert ültettek a menesztett L. Simon László helyére a Magyar Nemzeti Múzeum élén – vette észre a 444. Hammerstein Judit rendelkezésre állt, eleve főigazgató-helyettesként dolgozott az intézményben.

L. Simont azért menesztette az Orbán-kormány, mert egy fotókiállítás esetében nem volt hajlandó betartani a gyermekvédelmi, mások szerint homofóbtörvényt. A Mi Hazánk képviselője, Dúró Dóra ezt határozottan számon kérte rajta, ám miután az esetet elnevetgélte a főigazgató, Csák János azonnali hatállyal menesztette a székéből. Azért pedig, hogy a NER-en belül is mindenki értse, mi a viselet, a miniszter nyilvánosan megalázta L. Simont, mint mondta,

a korábban nagyhatalmú fideszes honatya „tévésztárnak meg borásznak alkalmas, de vezetőnek alkalmatlan”.

A portál felidézte az új megbízott főigazgató, Hammerstein Judit szakmai állomásait. Eszerint az első Orbán-kormányban, 1998-2002 között a kormányfő, majd a vereség után, 2002-2006 között a Fidesz parlamenti frakciójának sajtófőnöke volt. A második Orbán-kormányban, 2011-2014 között a kultúráért felelős tárca helyettes államtitkára, majd a harmadiknál, 2014 és 2018 között a külföldön lévő magyar állami kulturális intézményeket irányító Balassi Intézet főigazgatója volt, ahonnan botrányos körülmények közepette menesztették. 2019-2020-ban az Országos Széchényi Könyvtár megbízott főigazgatója volt, majd onnan a Magyar Nemzeti Múzeumba hívta át L. Simon főigazgató-helyettesnek.

Érdekesség, hogy Hammerstein Juditnak a Balassi Intézetből történt eltávolítását egy olyan kormánypárti publicista kultúrharcos cikksorozatával kötik össze, aki ma már az L. Simon leváltását követelő Dúró Dóra mellett dolgozik a Mi Hazánk parlamenti képviselőcsoportja szakértőjeként.

Szakács Árpád akkor egyebek között azt sérelmezte, hogy állami pénzből működő intézmények liberális írókat küldtek a könyvfesztiválra, illetve hogy a balliberális kulturális terror miatt a konzervatív köröket „teljesen kiszorították” rendezvényeikről. A Pesti Srácok Hammersteinnek a szemére vetette, hogy balliberális kifizetőhelyként meg SZDSZ-es panoptikumként funkcionál, s hogy „egy magát nőnek képzelő férfit, az Orbán-fóbiás Kiss Tibor Noét Küldte külföldi haknikörútra”.

Hammerstein Judit egyelőre megbízott főigazgatója a Nemzeti Múzeumnak, a körülményekből ítélve nem valószínű, hogy sokáig marad ebben a székben.

Az a valószínűbb, hogy új vezetőt találnak majd az intézmény irányítására.

(Címlapkép: Hammerstein Judit külügyi helyettes államtitkárként a budapesti Danubius Hotel Flamencóban 2018. február 23-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi)