Kormányinfó: A kormánynak nincs B-terve a szakmából és sok esetben az országból is távozó pedagógusok pótlására

Kormányinfó: A kormánynak nincs B-terve a szakmából és sok esetben az országból is távozó pedagógusok pótlására

Gulyás Gergely szerint az MR- és CT-vizsgálatok „államosítása” rövidebb várólistákat eredményez.

Az Árpád hídnál történt tragédiával végződő baleset kapcsán a Kormányinfón Gulyás Gergely kérdésre válaszolva közölte, a kormány szeretné, ha több traffipax lenne Budapesten. Ezután már arról beszélt, hogy Karácsony Gergely a gyorshajtás ügyében a kormányt próbálja megvádolni.

Pedig a kormány több főútra traffipax telepítését kérte, de a főváros a szóbeli támogatáson kívül nem tett semmit ennek érdekében

- állította a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szintén kérdésre válaszolva Gulyás közölte, hogy jövőre a családtámogatásokban (a csok-on és a babaváró hitelen kívül) más változás nem lesz.

Nem változnak a családi pótlékra és a szja-mentességre vonatkozó előírások sem

- tette hozzá.

Gulyás Gergely szerint az MR- és CT-vizsgálatok „államosítása” a józan ész szabályai szerint rövidebb várólistákat eredményez.

A miniszter az ide vonatkozó kérdés során úgy fogalmazott, hogy egy kormánymódosítás szerint államosítják az MR- és CT-vizsgálatokat, továbbá a kórházi patikák kiszervezését is előkészítik. Ezzel kapcsolatban elmondta, itt az állami kórházakban lévő MR-ekről és CT-kről van szó, kártalanítás mellett.

„Ha ezek állami tulajdonban lesznek, a miniszter szerint az állam ezeket időkorlát nélkül, és állami ellátásban tudja működtetni”

Varga Judit távozásával kapcsolatban Gulyás közölte, ő mindig is európai parlamenti képviselő lett volna a legszívesebben és amikor miniszter lett, akkor is azt mondta, hogy legkésőbb 2024-ben az európai parlamentbe távozik.

Orbán Viktor sokáig győzködte Varga Juditot, hogy maradjon, de Varga távozni akart

- fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerülhet a pedagógusok tervezett béremelése, Gulyás Gergely közölte, 6000-7000 milliárd forintba kerülne a pedagógusbérek emelése, ebből 800 milliárd forint lesz uniós pénz.

A miniszter állítása szerint még nincsenek kész tervei a kormánynak a kórházi patikák kiszervezéséről.

Egy kormánymódosítás a kórházi patikák kiszervezését készíti elő, és ez alapján a kórházak gyógyszerbeszerzése fog valószínűleg változni

- mondta Gulyás.

A miniszter szerint nagyon kedvező áron jutottak hozzá egy brüsszeli ingatlanhoz, de azt nem tudta megmondani, hogy mennyibe került. Annyit árult el csupán, hogy a központi költségvetésből állták a kérdéses ingatlan megvásárlását.

Ilyen jó helyen és kedvező áron soha nem tudtunk volna venni épületet. Jó befektetés volt

- magyarázta.

Svédország NATO-csatalakozása kapcsán Gulyás Gergely elmondta, hogy Magyarország nem fogja blokkolni Svédország NATO-csatlakozását.

Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter kinevezése után Gulyás Gergely elmondta, Bóka nem kapott határidőt arra vonatkozóan, hogy megszerezze az EU-s pénzeket. Szerinte amúgy is minden Brüsszelen múlik.

Kiderült, hogy a kormánynak nincs B-terve a szakmából, és sok esetben az országból is távozó pedagógusok pótlására. Az erre vonatkozó kérdés során Gulyás csak annyit mondott,

„várjuk meg, hogy mi fog történni.”

A Kormányinfón Gulyás Gergely ezúttal is főleg a „baloldalt” és „Brüsszelt” hibáztatta szinte mindenért.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)