Az átlagfogyasztást a gáz fűtőértékéhez igazítják, Gulyás szerint megállapodtak az Európai Bizottsággal

Az átlagfogyasztást a gáz fűtőértékéhez igazítják, Gulyás szerint megállapodtak az Európai Bizottsággal

Kormányinfót tart kedden 13 órától Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Gulyás elmondta, a kormány ma ülésezett, amelyen áttekintették az energiellátás helyzetét.  Az ülést egyébként Semjén Zsolt vezetett, mivel Orbán Viktor még mindig szabadságon van.

Elmondta, jelentősen megemelkedtek az energiaárak, újabb és újabb rekordokat megdöntve.

Biztosított az energiaellátás hazánkban

Gulyás szerint

az energiaellátás biztosított Magyarországon, a jelenlegi fogyasztói és piaci igényeket egyaránt ki tudják elégíteni.

Mint mondta, folyamatosan tárgyalnak beszerzésekről és a stratégiai tartalélok bővítéséről.

A kancelláriaminiszter szerint a rezsicsökkentett árakat az átlafogyasztás erejéig minden háztartás számára tudják biztosítani.

Módosítottak a földgázárra vonatkozó rendeleten

Elmondta, a kormány fenntartja továbbra is 1729 köbméterben maghatározott átlagfogyasztást. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban arról beszélt, pontosítják az eddigi földgázra vonatkozó rendeletet, amire azért volt szükség, mert a gáz fűtőértéke nem azonos: más az orosz, más az itthon kitermelt és a nyugatról behozott, vásárolt.

A kormány úgy döntött, hogy

a fűtőértéket 63 ezer megajoule fölött állapítja meg, így még a leggyengébb fűtőértékű gázból is elfogyaszthatják a felhasználók az 1729 köbmétert.

Uniós pénzek

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európai Bizottsággal zajló tárgyalásokról azt mondta, hétfő éjfélig kellett válaszolnia a magyar kormánynak a bizottság a költségvetési kondicionalitási eljárással kapcsolatos kérdéseire, amit meg is tettek.

Közölte, intenzív tárgyalásokon vannak túl. Napi rendszerességgel egyeztettek és olyan választ küldtek, hogy mindenben közös álláspontra jutottak.

Minden eddiginél szigorúbb lesz az eljárás az uniós pénzekkel kapcsolatban

– jelentette ki a miniszter.