Kormányinfó: holnap elérhetjük a 4 millió beoltottat, jöhetnek az újabb lazítások

Kormányinfó: holnap elérhetjük a 4 millió beoltottat, jöhetnek az újabb lazítások

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a szokásos csütörtöki, online közvetített kormányinfón az aktuális kormánydöntésekről számolt be. Mint megírtuk, tegnap 186 honfitársunk hunyt el és 2584 új fertőzöttet találtak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 776 983 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, a beoltottak száma 3 870 222 fő, közülük 1 822 655 fő már a második oltását is megkapta.

Friss adatok - 186 halálos áldozata volt a járványnak az elmúlt egy napban

2584 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 776 983 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma - írja a kormányzati tájékoztató portál. Elhunyt 186 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 27 358 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 503 697 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 245 928 főre csökkent.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, tegnap egy európai uniós és egy "sima" kormányülés is volt.

Gulyás tájékoztatóját azzal kezdte, hogy megnyugtató a magyar oltási sebesség, radikális csökkenés tapasztalható a fertőzöttek esetében.

Úgy látjuk, hogy a 4 millió oltott holnap meglehet

- mondta.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az újraindítás legfontosabb lépései értelmében a kijárási korlátozás éjfélre tolódik ki, az üzletekben pedig este 11 órában lehet vásárolni.

Négymillió oltott után a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára

  • megnyílnak az éttermek belső terei (a szülők a gyermekeket is magukkal vihetik, ők védettségi igazolvány nélkül mehetnek be)
  • az uszodák,
  • a szállodák,
  • a szabadidős létesítményeket ismét lehet látogatni: állatkertek, múzeumok, színházak, mozik,
  • az edzőterembe, uszodába a védettek és versenyszerűen sportoló 18 év alattiak, illetve versenyre készülő igazolt sportolók mehetnek majd.

A védetteknek és a kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a kulturális és sportrendezvényeken.

Módosítják a Btk.-t

Gulyás kiemelte,

módosítják a büntetőtörvénykönyvet, így akarják elkerülni a védettségi igazolványokkal való visszaélésekkel.

Ami biztos, hogy a közokirat hamisításnak lesz egy külön kitétele. 100 forinttól egymillió forintig terjedhet, de akár egy év bezárással is sújtható az ilyen jogellenes magatartás.

Lagzik

Gulyás arról is beszélt, hogy 5 millió beoltott elérése után, várhatóan május 10-től engednék újra a lakodalmakat és a családi összejövetelek megtartását.

Ma már gyorsan oltáshoz lehet jutni

A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy véli, ma már nincs akadálya annak, hogy aki eddig nem oltatta be magát, az rövid időn belül megtegye,

Ha valaki ma regisztrál, az jó eséllyel egy héten belül oltáshoz juthat

- mondta.

Védettségi igazolványok: Szijjártó kétoldalú megállapodásokat köthet

Mint ismert, szerdán közel négyötödös többséggel szavazta meg az Európai Parlament a digitális zöldigazolványról szóló javaslatot.

Nem támogatja az EP az orosz és kínai vakcinákkal oltottak utazási könnyítését

Elfogadta az Európai Parlament az úgynevezett digitális zöld igazolványról, vagyis az európai vakcinaútlevélről szóló jogszabálytervezetet, azokat a módosítókat azonban leszavazta a többség, amely az Európai Unió által jelenleg még nem engedélyezett vakcinák esetében is azok automatikus és kölcsönös elfogadására szólította volna fel a tagállamokat - írta Ujhelyi István EP-képviselő közleményében.

Gulyás elmondta, Szijjártó Péter külügyminiszter felhatalmazást kapott, hogy kétoldalú szerződéseket kössön országokkal az utazásokkal, védettségi igazolványokkal kapcsolatban. 

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban ma sajtótájékoztatót tart vagy bejelentést tesz - emelte ki.

Az oltási igazolványok kapcsán a miniszter arról beszélt, hogy ha valaki nem kapta meg az igazolást, az ellenőrizni tudja, hogy a háziorvos feltüntette-e azt az EESZT-ben. Mint mondta,

átlagosan 10 nap alatt érkezik meg az igazolvány a beoltott személyhez, elismerte azonban, van, hogy ez nem sikerül.

A kormány ezért világos eljárásrendet alakít ki arra, hogy mindenki megkapja a hiányzó vakcina igazolványt.

Uniós helyreállítási alap: miért nem kell a pénz?

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az EU-s helyreállítási programból most a hitelt nem hívja le,

csak az alapból a vissza nem térítendő támogatást teljes egészében igénybe fogja venni, a hiteleknél pedig projektalapon, egyedi döntésekkel vehetünk fel hiteleket.

Elmondta, a 27 tagállamból három ország venné fel a teljes hitelt, hat ország fontolgatja.

2023 végéig egyébként bármikor fel lehet venni ezt a hitelt projektalapon.

Azt is elmondta, Magyarország elsők között fogja az EB-hez benyújtani a helyreállítási terveket, az egészségügyben az egy fontos változtatás volt, ami kivezeti a hálapénzt, azt kéri Magyarország, ennek a reformnak egy részét fizesse ki az Unió.

Egyetemi fejlesztések

Gulyás elmondta, az egyetemi fejlesztéseket döntően nem uniós pénzből fogja Magyarország megvalósítani, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy minden egyetemi fejlesztést, amiről szó volt, megvalósítanak.

Nos, mint azt megírtuk, az biztos, hogy a Fudan Egyetem budapesti kampusza nagyjából 540 milliárd forintba fog kerülni, de ami ennél is érdekesebb, hogy jelentős részben kínai hitelből valósítanák meg a beruházást, ráadásul kínai munkások építenék fel kínai alapanyagokból.

Megkötötte a kormány a stratégiai megállapodást a kínai Fudan Egyetemmel

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, kormánybiztos és Xu Ningsheng, a Fudan Egyetem elnöke online eseményen írta alá a Fudan Hungary Egyetem előkészítését lehetővé tevő stratégiai együttműködési megállapodást - írja a minisztérium honlapján. Mint írták: a legfontosabb célokat, képzési irányokat és a budapesti kampusz tervezett helyszínét is rögzítő dokumentum a régióban egyedülálló módon egy új kínai-magyar egyetem létrehozását alapozza meg Budapesten.